Sunt 70 de ani de când Institutul de cercetare INSEMEX Petrosani, unic la nivelul tãrii noastre, are activitate. Sute de anchete, zeci de rezultate de exceptie în cercetare si inovare si multe studii. Toate fac parte din palmaresul impresionat al cercetãtorilor de aici, care acum au organizat încã o editie de exceptie a Simpozionului International pentru Securitate si Sãnãtate în Muncã SESAM 2019, în deschiderea cãruia directorul general a tinut sã afirme cã cercetarea este la loc de cinste aici, la Petrosani.
„Vã multumesc cã ati venit în numãr atât de mare sã participati la cea de a IX-a editie a Simpozionului International SESAM. Mã bucur cã aceastã manifestare capãtã o relevantã din ce în ce mai mare si participarea este tot mai amplã, din punct de vedere al numãrului colaboratorilor, colegilor care prezintã materiale, acesta crescând de la an la an. E un eveniment deosebit de important pentru noi în acest an, având în vedere cã, acesta coincide cu cea de a 70-a aniversare a institutului nostru”, a spus, în deschiderea evenimentului de la Petrosani, dr ing Artur Gãman, director general INSMEX Petrosani.
Prezenta autoritãtilor judetului nostru au certificat, o datã în plus, valoarea de necontestat a acestei manifestãri de exceptie.
„Felicitãri si aveti din partea noastrã toatã consideratia si toatã recunostinta pentru faptul cã existati în judetul Hunedoara. Sunteti una dintre institutiile cu care judetul se mândreste, la nivel national, dar si international. ReprezentaTi o organizatie aparte în domeniul cercetãri si ce este de mentionat este faptul cã a avea un asemenea institut e important, pentru cã putine natiuni se pot lãuda cã au un asemenea institut, iar faptul cã cercetarea dumneavoastrã este multidisciplinarã si se dezvoltã anual si, cel putin ãn ultimii 4 ani, observ un salt calitativ din ce în ce mai serios. E clar cã fãrã cercetare nu se poate si atunci fanionul dezvoltãrii este munca de cercetare. Faptul cã vã avem în judet si, mai mult de atât, în Valea Jiului, care reprezintã o zonã cu un potential urias, cred cã este un atu major”, a declarat, de la prezidiu, Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara, iar din partea Consiliului Judetean Hunedoara a rostit o scurtã alocutiune si presedintele Mircea Bobora .
„E o bucurie si o onoare pentru mine. Multumesc atât INSEMEX, cât si Universitãtii din Petrosani pentru invitatie. Vreau sã vã felicit pentru ceea ce înseamnã continuitatea în organizarea acestui simpozion si a acestor sesiuni de comunicãri stiintifice ce au devenit o traditie”, a spus Mircea Flavius Bobora, presedintele C J H.
Cercetarea a fost reprezentatã la cel mai înalt nivel si la aceastã manifestare au venit cercetãtori din mai multe tãri ale lumii, iar de la noi au fost prezenti cei care se asigurã constant cã securitatea în muncã si sãnãtatea, deopotrivã, sunt la standardele dorite.
„Este o onoare pentru mine sã mã aflu aici, ca reprezentat al Inspectiei Muncii din România. Vreau sã transmit mesajul meu cãtre institutul dumneavoastrã, acum, când aniversati 70 de ani, reper al cercetãrii stiintifice aplicative, care a fost înfiintat pentru industria minierã si care, în momentul de fatã, este esential în dezvoltarea tehnologiilor, utilajelor, echipamentelor în activitãtile cu pericol si atmosfere cu potential exploziv si toxice. Vreau sã vã transmit urarea noastrã de viatã lungã si prosperã în aceastã activitate de interes national, privind evaluarea si prevenirea riscurilor, în vederea îmbunãtãtirii conditiilor de muncã. Pentru noi, cei de la Inspectia Muncii, INSEMEX este un partener deosebit de important în activitatea de cercetarea evenimentelor, expertizele efectuate de cei de aici fiind esentiale pentru a determina cauzele accidentelor de muncã”, a spus, Mihail Adrian Oprescu, inspector general de stat, Inspectia Muncii România.
„Tot ce vã urez eu este sã aveti viatã lungã, sã dea Dumnezeu ca institutul sã îsi pãstreze calitatea si înalta performantã stiintificã si sã fiti alãturi de noi în toate expertizele pe care le facem la nivel national si sã pãstrati colectivul la fel de închegat cum este acum”, a completat si Nicolae Dantes Bratu, secretar general la Agentia Nationalã pentru egalitate de Sanse.
Inspectorii de muncã au apreciat, în aceiasi mãsurã, activitatea de inovare si cercetare continuã si au vorbit despre parteneriate durabile si au felicitat organizatorii care au adus la acest simpozion cercetãtori din cele mai importante tãri ale lumii. Gazde sunt cei de la Universitatea de la Petrosani, iar rectorul acestei institutii de învãtãmânt superior a vorbit despre modul în care aceste douã entitãti au colaborat în cei 70 de ani, aproape umãr la umãr.
„Nu întâmplãtor se desfãsoarã evenimentul stiintific de astãzi la Universitatea din Petrosani, pentru cã, dacã în 1948 a apãrut Decretul de Înfiintare a Institutului de Mine, respectiv al actualei Universitãti din Petrosani, anul urmãtor a apãrut Decretul de Înfiintare al INSEMEX, pe atunci Statia de Salvare Minierã. Aceste douã institutii de cercetare si învãtãmânt au mers mânã în mânã, iar aceastã colaborare, cum era si firesc, s-a amplificat. Si asta, pentru cã suntem constienti cã, fãrã o cercetare aplicativã, fãrã ca studentii nostri sã lucreze în cele mai importante laboratoare de cercetare din institute din tarã, dar mai ales de la INSEMEX si fãrã ca specialistii de la INSEMEX sã înceapã sã tinã cursuri în care sã arate cercetãrile si implementându-le în activitatea didacticã, un învãtãmânt modern nu existã. De aceea insistãm ca specialistii de la INSEMEX sã fie la Universitatea din Petrosani, iar noi, cadre didactice si studenti sã ne aflãm permanent în INSEMEX”, a completat prof univ dr ing habil Sorin Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani. Si, pentru cã gazde au fost cei din Petrosani, primarul de aici a apreciat încã o datã importanta acestui eveniment.
„Astãzi are loc la Petrosani acest simpozion international si vreau sã spun cã INSEMEX este o emblemã a municipiului nostru si pentru acest lucru eu vreau sã vã felicit pe cei care lucrati acolo. Cred cã sunteti aici datoritã profesionalismului dumneavoastrã si a muncii pe care ati depus-o de-a lungul timpului”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
„Si pânã acum, conferintele SESAM s-au caracterizat printr-o abordare de înalt nivel stiintific si cu un pronuntat caracter inovativ. Când fac aceastã afirmatie, mã gândesc la nivelul înalt al lucrãrilor prezentate, la publicarea în reviste din tarã si strãinãtate, la sumedenia de premii, diplome si medalii obtinute de INSEMEX si Universitatea din Petrosani la saloane internationale si nationale”, a adãugat profesorul universitar Nicolae Ilias, presedinte de sectie, membru al Academiei de Stiinte Tehnice din România.
Simpozionul a fost organizat de INCD-INSEMEX Petrosani, în parteneriat cu Universitatea din Petrosani si Inspectia Muncii, sub egida Ministerului Cercetãrii si Inovãrii, Academiei Oamenilor de Stiintã din România (AOSR) si Academiei de Stiinte Tehnice din România (ASTR). Din partea Academiei Oamenilor de Stiintã din România, la acest simpozion a vorbit si rectorul Universitãtii Lucian Blaga din Sibiu. „Statisticile spun cã 84% dintre pãrinti sunt îngrijorati de copiii lor, pentru cã folosesc prea mult calculatorul, dar, doar 46 de minute îsi alocã timp pentru ei sã discute aceste lucruri. Din punctul meu de vedere este foarte putin. Acesti absolventi intrã apoi în câmpul muncii si, din punctul nostru de vedere, al organizatiilor care se ocupã de SSM, avem responsabilitãti tot mai noi. Pe lângã cea de a 4a evolutie industrialã, avem si nou factor care se numeste inovatia socialã a muncii si avem tot mai multi angajati care lucreazã în mediul on-line, în afara unor birouri si tot mai multi angajati independenti. De aceea, aplicatiile ce sunt dezvoltate în cercetare, trebuie sã fie diseminate prin curriculum educational. Mã bucur cã suntem azi aici la cea de a 70 aniversare a INSEMEX, aniversare care se desfãsoarã la fratele mai mare, care are 71 de ani, Universitatea din Petrosani. Este încã o dovadã de colaborare perfectã. Faptul cã douã academii gireazã aceastã manifestare este rezultatul actului managerial bun si tot la ceas aniversar, vreau sã îi înmânez directorului general Placheta aniversarã ”, a conchis academician, prof. Dr ing Lucian Cioca, Rector la Universitatea Lucian Blaga Sibiu.
La prezidiu a fost invitat si fostul director al INCDINSEMEX Petrosani, Constantin Lupu, iar alocutiunile au continuat cu sesiunea de comunicãri si referate axate pe cercetarea ultimilor ani. Evenimentul a fost unul de exceptie, iar organizatorii, cele douã institute de prestigiu de la noi au fost la înãltimea momentului
Diana Mitrache