S-a nãscut actul prin care va fi înfiintat Complexul Energetic Valea Jiului.
Acesta mai trebuie sã treacã de Camera Deputatilor, dar, la final, doar Termocentrala Mintia va fi scoasã din CEH, restul entitãtilor urmând sã intre în noua structurã despre care se vorbeste cã îi vor fi sterse toate datoriile.
„Miercuri, în sedinta de plen a Senatului au fost votate modificãrile aduse Ordonantei 60, ordonantã si modificãri care permit, pe de o parte, trecerea Termocentralei Mintia spre Consiliul Judetean Hunedoara si, pe partea cealaltã, a Vãii Jiului,  formarea Complexului Energetic Valea Jiului. Este extrem de important pentru noi, Ordonanta urmând sã treacã prin Camera de industrie din Camera Deputatilor, dupã care, în plen, în Camera Deputatilor”, a precizat Darius Cîmpean,  presedintele Sindicatului Muntele, din CEH.

Au fost fãcuti deja primii pasi, iar senatorul Cristian resmeritã explicã exact  ce s-a întâmplat la primii pasi în care o nouã entitate energeticã se naste pe piata din România.
„Prin aceastã Ordonantã, pe care eu, personal, împreunã cu domnul presedinte Laurentiu Nistor, am modificat-o substantial, CEH, dacã se voteazã si Camera Deputatilor, are toate datoriile sterse. Nu toatã lumea este de acord cu acest lucru, pentru cã tara aceasta nu are doar CEH. Este o chestiune complexã, iar eu am  reusit sã îmi conving colegii din Senat, iar domnul Nistor va convinge colegii din Camera  Deputatilor, sã accepte asta”, a adãugat Cristian Resmeritã, senator din Valea Jiului.  Noua entitate va fi înfiintatã în scurt timp, cred politicienii, iar mai apoi, aceasta va cuprinde cele 4 mine viabile,  inclusiv Lonea si Lupeni, sucursala PrestServ si Termocentrala Paroseni din Valea Jiului.

Diana Mitrache