“Zilele culturii române” ar putea fi organizate în orasul maghiar, Varpalota. Propunerea a fost fãcutã de un consilier local de la Petrosani, în contextul în care în municipiu au avut loc evenimente de anvergurã în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.
“Se organizeazã si la Varpalota ,,Zilele culturii Hunedorene 2019”, este reciprocitate sau numai într-un singur sens se desfãsoarã aceste zile? Este o traditie, o chestiune reciproc  avantajoasã sau numai noi suntem cei care organizãm aceste zile? (…)Vreau sã zic cã sunt arte care se preteazã adresãrii tuturor locuitorilor dintr-o  anumitã zonã, asa cum am vãzut si cum s-au  sãrbãtorit cei 20 de ani de înfrãtire. Muzica,  dansul, cântecul se poate adresa tuturor, de aceea as vrea sã vã tineti de cuvânt si sã fie o chestie reciprocã din punct de vedere cultural”,  a întrebat consilierul local Mihai Barbu (ALDE).
Municipiul Petrosani este înfrãtit cu orasul maghiar Varpalota. În cadrul protocolului, anual au loc actiuni comune între cele douã localitãti.
“Este reciproc  avantajoasã. Sigur cã, comunitatea româneascã din partea lor este  mult mai micã decât comunitatea maghiarã din Petrosani, dar asta nu înseamnã cã nu putem sã organizãm si noi cu sprijinul autoritãtilor celor de la Varpalota ,,Zilele culturii române”. O vom trece în programul de anul viitor si putem sã o realizãm”,  a tinut sã precizeze Tiberiu Iacob Ridzi,  primarul municipiului Petrosani.
Orasul Varpalota se aflã situat la o distantã de 90 km de Budapesta, capitala Ungariei, si face parte din comitatul Veszprem, iar populatia sa numãrã aproximativ 21.523 locuitori. Relatia de prietenie dintre cele douã orase a fost, de-a lungul  anilor, beneficã pentru cetãtenii ambelor  localitãti, în fiecare an, organizându-se tabere pe bazã de reciprocitate pentru elevii din scolile generale. Astfel, în fiecare an, elevii cu  rezultate bune la  învãtãturã, pot merge la Varpalota, iar elevii din Varpalota, în aceeasi perioadã, vin în tabãrã la Petrosani. De asemenea, relatiile de prietenie  dintre institutiile celor douã localitãti se manifestã pe diferite planuri, prin vizite oficiale, prin diverse expozitii si târguri la care participã reprezentanti ale  ambelor localitãti, de-a lungul timpului, prin bunele relatii de  colaborare obtinându-se schimbul intercultural.
În 1998, prin Hotãrârea de  Consiliu Local nr. 28/23.04.1998 s-a aprobat înfrãtirea între cele douã orase,  evenimentul oficial  având loc la data de  28 august 1998, la Varpalota, într-un cadru oficial, la care au participat reprezentantii autoritãtilor ale ambelor localitãti.
Cosmin BACIU