Campania gratuitã de imunizare, începe, potrivit celor de la Directia de Sãnãtate Publicã Hunedoara, initial în spitale.
La Deva, DSP  a primit o primã transã de doze de vaccin  antigripal, în depozitele  DSP Hunedoara intrând peste 1000 de doze ce vor fi folosite de cãtre cadrele medico-sanitare de pe sectiile de ATI si neonatologie.
În urmãtoarea perioadã, în judetul Hunedoara vor mai ajunge peste 30.000 de doze de vaccin  antigripal, destinate medicilor de familie. Acestia estimeazã, însã, cã va mai dura ceva pânã ce oamenii vor putea sã se  vaccineze.
„Ministerul a anuntat si ne-au cerut si nou o catagrafiere. Fiecare medic a cerut la DSP un numãr de vaccinuri antigripale, cã acum vine perioada infectiilor virale si a gripei.  În mod normal, ar trebui la începutul lunii octombrie sã primim aceste doze, însã, deocamdatã, nu stim nimic”, a spus dr. Constantin Gheorghiu, vicepresedinte Colegiul Medicilor de Familie din judetul Hunedoara.
Fiecare medic de familie a cerut, în medie, 400 – 500 de doze, în functie de numãrul pacientilor din grupele de risc. Cu  sigurantã, însã, cã nu vor primi chiar atât de multe, însã, statistic asa stau lucrurile.
„În primul rând, vor fi vaccinati copiii, gravidele, cei cu  afectiuni cronice, în primul rând cei cu afectiuni pulmonare cronice, persoanele cu diabet, neoplasme, afectiuni cardiace si abia apoi celelalte  categorii de pacienti. Eu, la cabinet, am cam 400, sau 500, poate chiar mai mult”, a mai precizat dr. Constantin Gheorghiu.
An de an, sezonul izbucneste, odatã cu începutul anului scolar, iar virozele vor cunoaste o adevãratã curbã de crestere în perioada urmãtoare. Medicii de familii îi sfãtuiesc, mai ales pe cei care se stiu în grupele de risc, sã vinã sã se imunizeze imediat ce dozele de vaccin vor ajunge în cabinetele lor.
Diana Mitrache