Rector din Viena, Doctor Honoris Causa, la Petrosani

Profesorul universitar Fritz Schmöllebeck, rector al Universitãtii de Stiinte Tehnice Aplicate din Viena a devenit, la finele acestei sãptãmâni, Doctor Honoris Causa al Universitãtii din Petrosani.
Titlul i-a fost acordat deoarece profesorul  universitar a reusit sã dezvolte o impresionantã cooperare concretizatã în schimburile de  studenti si în programe de cercetare si dezvoltare cu peste 100 de  parteneri internationali din 30 de tãri între care se numãrã si Universitatea din Petrosani. Domnia sa a avut un rol essential în dezoltarea oportunitãtilor de colaborare ale Universitãtii din Petrosani cu Universitatea de Stiinte Aplicate din Viena, atât în cadrul programului Erasmus+, cât si în ceea ce priveste Scoala Doctoralã.  „A contribuit foarte mult la dezvoltarea relatiilor de colaborare între Universitatea din Petrosani si cea a dumnealui, la schimburile de studensi pe care le avem deja de doi ani, la schimburile didactice si la participarea unor cadre didactice la scoala doctoralã  a Universitãtii din Petrosani. A deschis si deschide în continuare cu alte universitãti din întreaga lume,  universitãti cu care ne implicãm si noi în diverse fornme de  colaborare”, a spus prof univ dr ing habil  Sorin Radu, rectorul Universitãtii din Petrosani.
Discursul profesorului din Viena a fost axat pe cooperarea între oamenii de stiintã din universitãtile europene si chiar de la nivel mondial, iar dezvoltarea institutiei, pe care o conduce ca rector din 2001, s-a bazat pe cooperarea internationalã.
„Vin din domeniul ingineriei electrice  de la Universitatea Technikum din Viena  si am lucrat încã de când eram profesor asistent la aceastã scoalã, iar când m-am întors din Germania, unde am lucrat o vreme, în 1994, austriecii au fondat o Ligã a Stintelor aplicate, care e o combinatie între mai multe ramuri ale ingineriei si se potriveste exact cu ce-mi place mie sã fac. A fost o adevãratã experinetã pentru mine. Acum observ cã în România este chiar si o traditie de a combina stiintele,. iar lectiile pe care Romania le-a învãtat despre industrie ne-a fãcut cooperarea mai usoarã si astfel, învãtãm de ambele pãrti din colaborarea noastrã”, a spus, dupã ce i  s-a conferit titlul, profesor Fritz SCHMÖLLEBECK, Rector al Universitãtii de Stiinte Aplicate Technikum Viena.
Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honris Causa a avut loc în sala Senatului, iar profesorul le-a vorbit celor prezenti despre colaborarea din ultimii ani si depre ideile comune pe care le aplicã, mai ales cã nu doar tara noastrã, ori Valea Jiului se confruntã cu probleme legate de restrângerea activitãtii industriale.
Totodatã, demn de reamarcat este implicarea profesorului Fritz Schmöllebeck, în semnarea acordurilor de colaborare încheiate anul trecut între Universitatea din Petrosani, Innovateur Technikum Austria si Universitatea de Stiinte Aplicate Technikum Wien
Diana Mitrache

Advertisements