Parcul National Retezat riscã sã fie declasificat din patrimoniul UNESCO. Cei de la UNESCO au atras atentia statului român cã Parcul National Retezat si cel de la Rodna nu mai îndeplinesc anumite conditii. În plus cele douã riscã sã îsi piardã si statutul de rezervatie a biosferei.
”Se reclamã în special prezenta  obligatorie pe teritoriul rezervatiilor biosferei a asezãrilor umane, solicitare UNESCO ce putea fi rezolvatã prin extinderea celor douã parcuri nationale. Cert este cã, pânã pe 30 septembrie 2019, România, prin Ministerul Mediului, trebuie sã se pozitioneze clar: ori trimite Comitetului Omul si Biosfera (MAB) UNESCO datele solicitate si promite cã îndeplineste solicitãrile de conformare, ori îsi pierde, din 2020, statutul de rezervatie a biosferei, ceea ce ar reprezenta o serioasã pierdere”, aratã Comisia Parlamentarã Permanentã UNESCO.
Parcul National Retezat este o arie  protejatã de interes national ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc national), desemnatã în scopul protejãrii biodiversitãtii si mentinerii într-o stare de conservare  favorabilã a florei spontane si faunei sãlbatice, precum si a unor habitate naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Aceasta este situatã în sud-vestul tãrii, pe  teritoriul judetului Hunedoara.

Parcul National Retezat s-a înfiintat în anul 1935 la initiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Grãdinii Botanice din Cluj-Napoca si a savantului de renume  mondial Emil Racovitã. În prezent parcul are statut de arie naturalã protejatã de interes national si international, fiind recunoscut ca Rezervatie a biosferei din anul 1979. Începând din anul 1999, Parcul National Retezat are administratie proprie; din luna septembrie 2004 Parcul National Retezat a devenit membru al fundatiei PAN Parks, iar din anul 2007 este protejat ca propunere de sit pentru reteaua ecologicã europeanã Natura 2000, în vederea conservãrii  habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale sãlbatice de interes comunitar (Retezat – sit SCI); cât si protejãrii si conservãrii speciilor avifaunistice (Muntii Retezat – sit SPA)

Forul international a atentionat în numeroase rânduri România cã nu mai îndeplineste, în cele douã cazuri, cerintele care se impun unei rezervatii a biosferei.
Cosmin BACIU