Concurs de gãtit mâncãruri traditionale unguresti, muzicã si  defilare cu fanfarã, dansuri si întâlniri cu formatii de peste granitã si din alte zone ale tãrii, sunt doar câteva din ingredientele cu care maghiarii din Petrosani ne asteaptã la finele acestei sãptãmâni.
Toate se întâmplã în centrul municipiului Petrosani si sunt invitati sã ia parte la manifestãri de la cei mai mici locuitori ai orasului, la cei mai în vârstã, pentru cã fiecare va gãsi câte ceva pentru el. „Sâmbãtã dimineatã, la ora 10,00 avem deschiderea acestor manifestãri, cu participarea mai multor  formatii. Avem din Varpalota invitati membrii unei fanfare ce va defila prin Petrosani. De asemenea, vine si o formatie de muzicã popularã, tot din Ungaria. Ei vor cânta, în trei reprize, având programe  dedicate pentru copii, de la ora 11,00, de la 13,00 vor face un tur al zonelor folclorice din Ungaria si Transilvania si, de la ora 15,00, va fi concertul de final, împreunã cu fanfara din Varpalota”, a precizat Csaba Kutasi, consilier al primarului municipiului Petrosani.
Manifestãrile au loc, cu precãdere, în zona centralã a municipiului Petrosani, lângã teatru, acolo unde suntem  invitati la un concurs pe teme culinare. „Avem un concurs de gãtit, unde 6 echipe si-au anuntat prezenta, din Ungaria, din judetul Arad, din Gheorghieni, Lupeni, iar Petrosaniul se va prezenta cu un ceaun urias de gulas. Credem cã va fi ceva absolut special pentru comunitatea maghiarã si pentru cea românã, care ne onoreazã mereu cu prezenta la fiecare manifestare pe care noi o organizãm”, mai spune Csaba Kutasi.
Este editia cu numãrul 10 a manifestãrilor dedicate Zilelor Culturii Maghiare în tot judetul Hunedoara si astfel de  spectacole si întâlniri au loc si în Hunedoara, la Lupeni, Cãlan, Cristur, Jeledinti sau la Deva. Seara de sâmbãtã, însã, se încheie la Petrosani, alãturi de mai multe personalitãti ale comunitãtii maghiare  din judetul nostru, la Universitate.
„De la ora 18,00, în Aula Universitãtii din Petrosani, vom avea un spectacol de dans cu formatia 3 Scaune din Sfântu Gheorghe si, în deschiderea acestui spectacol, personalitãti marcante din judetul Hunedoara vor participa la o decernare de premii si vom fi mai multi invitati”, a conchis consilierul primarului din Petrosani, Csaba Kutasi.  Manifestãrile dedicate Zilelor Maghiare ale judetului Hunedoara se vor întinde si pe toatã durata sãptãmânii viitoare, pânã duminicã, în mai multe orase din judet urmând sã  aibã loc astfel de concursuri, dezbateri, spectacole, târguri în aer liber, întreceri culinare si sportive.
Diana Mitrache