Pompierii din Petrosani îsi deschid portile astãzi pentru cei care vor sã le vadã logistica, ori vor sã le arate copiilor cum sunt, la ei acasã, salvatorii de vieti. Este un moment în care oricine poate sã ajungã în curtea Detasamentului de Pompieri Militari din Petrosani, pentru cã, asa cum ne-au promis, pompierii se vor pregãti.
Potrivit comandantului unitãtii, Cristian Baleia, toate utilajele si masinile vor fi scoase din garaje si expuse, ca trecãtorii sã stie cã pot veni sã le vadã.
„Noi suntem pregãtiti si îi asteptãm pe toti cei care doresc sã ne viziteze. Suntem la post si organizãm Ziua Portilor Deschise. La Deva, de altfel, au loc si ceremonii dedicate acestei zile”, a spus Cristian Baleia, comandantu Detasamentului de Pompieri din Petrosani. Aniversatã în fiecare an la 13 Septembrie, ZIUA POMPIERILOR DIN ROMANIA ne oferã ocazia de a rememora o paginã de istorie nationalã scrisã de pompierii militari, încã de la înfiintare. La 13 septembrie 1848, în Dealul Spirii din Bucuresti, ostasii pompieri, aflati sub comanda cãpitanului Pavel Zagãnescu, s-au acoperit de glorie, într-o crâncenã si inegalã înclestare cu o coloanã a armatei otomane venitã sã înãbuse revolutia pasoptistã si aspiratiile de emancipare socialã si nationalã ale românilor. Primul Parlament al României, apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie 1848, curajul si patriotismul pompierilor militari, a acordat în anul 1860 participantilor la eroicul act, pensii pe viatã si prima medalie româneascã: PRO VIRTUTE MILITARI. Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sãrbãtoritã dintotdeauna ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA, fiind oficializatã legal în 1953, apoi prin Legea nr. 121/1996. În fiecare an, în aceastã zi de 13 septembrie, se cuvine sã cinstim memoria eroilor pompieri, care si-au dat viata pentru dreptate si libertate, pentru independenta de stat a României si pentru apãrarea si salvarea vietii semenilor, ducând mai departe, cu onoare si devotament, nobila misiune încredintatã.
Diana Mitrache