Focarul de pestã porcinã africanã din Vulcan a fost initiat de om si adus, cel mai probabil, dintr-o zonã cu un focar activ. Sunt concluziile preliminare la care s-a ajuns, dupã îmbolnãvirea în premierã absolutã a unui porc cu pestã porcinã africanã în Valea Jiului.
Prefectul judetului Hunedoara explicã: „Se pare cã acei porci veneau dintr-o zonã infestatã, dar e posibilã si infestarea cu furaje. De fapt, principalul purtãtor al virului este omul si de aceea trebuie ca toti sã ne responsabilizãm si sã ne dãm seama cã aceastã afectiune la porcul domestic poate sã ne aducã pagube foarte mari”, spune Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara.
În plus, focarul de la Vulcan este atent monitorizat si, dacã oamenii devin mai responsabili, într-o lunã, am putea scãpa de riscuri.
„Avem un focar activ pe care îl monitorizãm. Am început catagrafierea întregii zone de restrictii si a zonei de securitate si vreau sã vã spun cã, deocamdatã, avem un singur focar, pe care îl gestionãm bine, e posibil sã îl închidem în cele 30 de zile ce ne-au rãmas pânã va putea fi fãcut acest lucru”, a mai precizat prefectul judetului.
Pesta africanã este adusã de porcii mistreti si toate zonele sunt acum atent monitorizate de rangerii forestieri si vânãtori. Prefectul judetului Hunedoara a organizat o întâlnire cu toate asociatiile din zona de risc, dar recunosc cã aceste animale, înmultite foarte mult în ultima vreme, sunt vãzute tot mai des prin zonele populate de oameni.
„Ne uitãm cu foarte mare atentie la porcii sãlbatici, pentru cã în judetele limitrofe, iar aici mã refer mai ales la judetul Arad, avem multe focare la porcul mistret. Suntem foarte atenti la mãsurile pe care trebuie sã le luãm, ca aceste focare sã nu se întindã spre noi. Stiu si de focarul de la Câmpu lui Neag si nu doar la Câmpu lui Neag sunt mistreti pe strãzi. Este sezonul în care â, din cauza înmultirii lor excesive, vin spre zonele în care sã gãseascã hranã”, a conchis Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara.
Focarul de pestã porcinã africanã a izbucnit la Vulcan, în Colonia de Jos, la finele lunii august. De atunci s-au luat mãsuri de sigurantã si toate zonele de intrare si iesire din focar sunt supravegheate de echipe DSVSA. Initial, focarul exista doar în judetul Gorj si filtrele instituite la intrarea din Defileul Jiului au fost extinse si pe teritoriul Vãii Jiului.
Diana Mitrache