Mii de tineri au ajuns în tabere la Straja, în aceastã varã. Sunt copii care chiar au vrut sã slãbeascã, ori care vin în tabere de studii, pentru cã aici au ajuns si matematicieni, care au îmbinat calculele si exercitiile matematice, cu cãtãrarea si hrana sãnãtoasã.
Acum, nu mai putin de 40 de copii au lãsat telefoanele mobile, jocurile video si au învãtat sã facã un foc de tabãrã, ori ce înseamnã sã mãnânci sãnãtos si ce contin alimentele pe care ei le cred sãnãtoase.
„A venit o nutritionistã de la Cluj si ne-a explicat ce înseamnã macro-nutrienti si felurile de mâncare. Eu sunt vegetarianã si mi-a acordat o atentie specialã, pentru cã proteina vegetalã e diferitã de cea animalã. Chiar a fost foarte interesant si modul interactiv în care ne-a prezentat. Ne-a dat ingredientele din alimente si ne-a arãtat cantitatea de zahãr, pe care am verificat-o într-o pahar si fiecare vedea cã un lime, are jumãtate de pahar de zahãr, adicã 100 de grame si am stat un pic sã ne gândim la ce mâncãm noi de obicei”, ne-a spus Andreea, una dintre tinerele ce au venit în tabãrã la Straja, înainte de începerea scolii.
„Am fãcut multe activitãti, am mâncat sãnãtos, ne-am revigorat. Stiam sã mãnânc sãnãtos, dar am învãtat multe chestii aici. Am fãcut smoothie-uri, am învãtat despre proteine, carbohidrati. E mai ok, decât sã stai în oras. Am mers pe munte. E bine si uiti cã ai telefon, dacã asta era o problemã în oras”, ne-a spus un alt tânãr. Ideea de nutritie si miscare s-a nãscut de mult timp la Straja, dar aceastã tabãrã a fost gânditã putin cu sprijinul Ministerului Tineretului si Sportului.
„Au venit 40 de copii, din zona de Sud Vest a României, adicã din judetele Hunedoara, Gorj, Timis si Caras Severin. Aceastã tabãrã pune accentul pe un stil de viatã sãnãtos, îmbinând sportul si nutritia. În fiecare zi, copiii au avut ateliere de nutritie, de igienã dentarã, consiliere psihologicã, ca sã constientizeze sã mãnânce sãnãtos si sã deprindã un stil de viatã bun, pe viitor”, a spus si Marius Bucur, organizatorul acestor tabere. Taberele de aici au revigorat, cu sigurantã, turismul de varã, dar copiii se aleg cu experiente pe care vor sã le repete mereu.
„Am avut, spre exemplu, si o tabãrã de matematicã, unde copiii, o jumãtate de zi fãceau matematicã, o jumãtate, aventurã. La final, au avut un concurs în care au fost premiati. Domnul ministru Matei Bogdan, de la Ministerul Tineretului si Sportului, a fost aici în iarnã si ne-a prezentat proiectele pe care putem sã le accesãm si noi am aplicat, pentru a realiza o scoalã de varã, prin care sã educãm tinerii sã fie activi si sãnãtosi”, explicã Marius Fodoran, unul dintre antrenori.
Tinerii care vin la Straja aflã cã, si dacã sunt grãsuti, se pot trata. Este o îmbinare a vointei fiecãruia, cu ideea de grup din care fac parte si altii ca ei. Sunt psihologi ce le sunt alãturi si care le spun cum sã lupte cu kilogramele în plus, îi învatã cum sã reziste, nutritionisti care le aratã ce e bine sã mãnânce, dar si antrenori, care îi duc în drumetii.
Diana Mitrache