Soferii din Valea Jiului nu se par sã se grãbeascã sã-si echipeze masinile de iarnã, desi se apropie sezonul rece. Garajele si service-urile auto s-au aprovizionat cu anvelope de toate tipurile si cu preturi diverse, însã clientii cam întârzie sã aparã.
“ Fatã de aceeasi perioadã a anului trecut, acum avem mai putini clienti. De-abia dacã vine un client pe zi. Poate le au pe cele de anul trecut sau poate încã mai asteaptã, nu stiu ce sã zic. Cert este cã noi suntem pregãtiti si avem cauciucuri de toate felurile” , ne-a declarat reprezentantul unui service auto din Valea Jiului.
Conducãtorii auto, în mare parte, cred cã mai pot sã mai tragã de timp si chiar dacã luna noiembrie bate la usã, se gândesc cã poate, poate mai au rãgaz câteva zile, fie sã facã rost de fonduri, fie sã caute un service mai convenabil ca manoperã. “Încã am anvelopele de anul trecut si sper sã mã folosesc de ele si în aceastã iarnã ”, ne-a declarat un sofer din Petrosani.
“Eu am fost mai multi ani plecat în strãinãtate si am venit acasã în aceastã varã, asa cã nu am avut ocazia sã-mi echipez masina de iarnã pânã cum. Dar, încã mai astept, cred cã mai am timp. Poate si cauciucurile se mai ieftinesc”, a declarat alt conducãtor auto.
Aceastã reglementare, vizavi de obligativitatea de a avea anvelope de iarnã în conditii de gheatã, zãpadã sau polei, a intrat în vigoare de la data de 1 noiembrie anul trecut, însã nu face referire la nicio datã anume, adicã de când sã ne încãltãm masina sau nu. Conform reprezentantilor Politei Rutiere Petrosani sau a purtãtorului de cuvânt al IPJ, Bogdan Nitu, nu ar fi nicio problemã dacã si în decembrie circulãm cu anvelope de varã, atâta timp cât vremea de afarã este caldã si nu ninge. Însã, dacã circulãm într-o zonã montanã înaltã, unde sã zicem prin absurd, chiar si în luna iunie este zãpadã si înghet, dacã ne opreste Politie, suntem pasibil de amendã. Sanctiunile în acest sezon vor fi mai mari cu 4,5% comparativ cu anul trecut. Majorarea este determinatã de cresterea de la 670 la 700 a salariului minim pe economie, în functie de care se calculeazã
valoarea punctului de amendã. De asemenea, legislatia mai prevede cã sanctiunile pentru cei care încalcã regulile sunt de la 9 la 20 de puncte amendã, acestea fiind însotite si de retinerea certificatului de înmatriculare.
Luiza Andronache