Autoritãtile de la Petrosani iau mãsuri de prevenire a pestei porcine

Dupã depistarea focarului de pestã porcinã si în Valea Jiului, la Vulcan, toate primãriile din zonã sunt nevoite sã îsi ia mãsuri de sigurantã.
Populatia nu a fost sfãtuitã sã îsi sacrifice porcii, ci doar sã aibã în vedere modul în care ãi hrãneste, ori de unde le cumpãrã de mâncare si, mai mult, sã nu tranziteze zonele în care a fost depistat focarul, fãrã sã se asigure cã nu îmbolnãvesc animalele din propriile gospodãrii. Zona de risc nu cuprinde si orasele Uricani, Petrila, Petrosani sau Lupeni, dar la Aninoasa si Vulcan se impun mãsuri de restrictie.  Totusi, datã fiind situatia potrivit cãreia la Vulcan a fost depistat un astfel de focar de pestã porcinã africanã, fiecare primãrie este nevoitã sã ia mãsuri în consecintã. Asa se face cã acum sunt interzise târgurile de animale, dar si tranzitia lor dintr-un oras în altul, precum si achizitionarea de furaje.  Primarul din Petrosani explicã ce mãsuri va lua în acest loc.
„Pe lângã recensãmântul pe care trebuie sã îl facã biroul agricol cu o evidentã foarte clarã a gospodãriilor unde existã porci, este interzisã  circulatia sau transportul porcilor pe drumurile publice sau private. Aceasta nu se aplicã la cei care nu opresc si vin din altã parte”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi,  primarul municipiului Petrosani.
Cei care cresc porci în zona Petrosani sunt, însã, sfãtuiti sã fie foarte atenti si sã îsi ia toate mãsurile de sigurantã.
„Ideea ar fi, si rugãmintea mea este sã evite transportul lor, sau sã cumpere si sã aducã din altã parte, în special din zona de sud, Gorj, atât animale, cât si furaje pentru animale. Si aici este o problemã, cã trebuie sã limitãm cât mai mult posibilitatea infestãrii cu pestã porcinã africanã”, mai afirmã primarul din Petrosani.
În plus, în caz de aparitie a unui focar, administratiile locale sunt nevoite sã îsi achizitioneze  atomizoare pentru a împrãstia  substantele necesare dezinfectãrii celor ce vin din zona focarului,  utilaje si toatã logistica necesarã.  Este pentru prima datã când  în zona judetului Hunedoara se semnaleazã un focar de pestã porcinã africanã, iar autoritãtile judetene rãmân în alertã maximã. Sunt zvonuri potrivit cãrora, zeci de porci au fost sacrificati în zona municipiului Petrosani, însã, autoritãtile nu recomandã decât prudentã.
Diana Mitrache

Advertisements