Nu produc cât se furã

Productia de  cãrbune din Valea Jiului este la un minim istoric, însã afacerile cu huilã încã merg mai departe. În timp ce minerii celor patru unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara abia mai  produc undeva la  1100-1200 de tone de cãrbune pe zi, cantitãti care nu ajung nici mãcar pentru functionarea zilnicã a unei singure  termocentrale, sunt  persoane care încã fac afaceri cu huilã.  Pe internet abundã anunturile în care sunt vânduti sacii cu cãrbune.
Preturile, pe piata  neagrã, variazã între 9 si 18 lei pe sac. În anunt, vânzãtorul spune cã sunt “excelenti pentru:  centrale termice, sobe, semineu, forjã, teracote”.
Minerii abia mai scot câteva “gãleti” de  cãrbune. Lipsa utilajelor si a investitiilor îsi spune cuvântul.
“Mina Livezeni este o minã pe care unii au considerat-o viabilã si asa este catalogatã si acum, însã, acum, acolo,  trebuiau sã functioneze deja douã abataje. Nu functioneazã niciunul. Atunci se va porni  complexul mecanizat ce a fost introdus acolo, dar si acesta are o linie de front din care va da huilã maxim 6 sau 7 luni. Dupã asta, din nou, problemele la Livezeni vor continua”, a precizat, în urmã cu circa o lunã de zile, Darius Câmpean, presedintele sindicatului Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.
Doar anul acesta, politistii au destructurat mai multe grupãri infractionale care se  ocupau cu furtul  cãrbunelui din vagoanele care duceau materia primã la termocentrale. Nici acest fapt nu îi  descurajeazã pe cei care au fãcut afaceri din furtul si vânzarea cãrbunelui.
Anul trecut, societatea a fost prejudiciatã cu peste 100.000 de euro. Aceasta ar fi valoarea cãrbunelui furat de reteaua destructuratã de politistii de la Transporturi Feroviare. Potrivit oficialilor Complexului Energetic Hunedoara, valoarea  cãrbunelui sustras din vagoane, dar si direct de la mina Livezeni este de circa 500.000, sumã estimatã la “costul de productie” si “la valoare de piatã de 1/5”.
Cosmin BACIU

8 comentarii la „Nu produc cât se furã

 • 29 august 2019 la 19:05
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
 • 29 august 2019 la 21:36
  Permalink

  Ba tata, inca nu imi vine sa cred ca, minele din Valea Jiului care au mai ramas, nu au un ghiseu, unde sa vanda carbune in mod legal catre populatia care mai foloseste aceasta sursa de incalzire.
  Deschideti draculi un un ghiseu unde oamenii care vor sa cumpere legal 1-2-3-4-5 tone de carbune si o sa vedeti cum furtul de carbune dispare de la sine.
  Este o logica atat de simpla incat numai daca esti nebun, handicapat mintal,
  penal politic la intelegere cu mafia tiganeasca a furtului de carbune si-a firmelor de paza ale clanurilor interlope, sau in cel mai penibil caz, analfabeti economici de la PSD, probabil nu vreti sau nu intelegeti demersul logic.
  Actiune si reactiune tampitilor !!!!

  Răspunde
 • 30 august 2019 la 08:34
  Permalink

  Sa se traga tevi pana la usa apartamentelor,sa se repare drumul spre Voineasa ,ca sa nu-si rupa masinile cei care merg la manastire si noi votam psd ,asa cum am votat totdeauna.Asta ai uitat sa scrii Minerule !.

  Răspunde
 • 30 august 2019 la 09:44
  Permalink

  Dar abatajul de la preparatia Vulcan cat produce ? Mai angajati cativa „Branzani ” pensionari si veti iesi din mocirla….dar atentie , veti intra in cacat ! Inchideti scurgerile de bani catre firme fantoma , terminati cu numirile in functie pe criterii politice , restructurati somitatile din birouri , inchideti ce este de inchis distribuiti personalul de la Lonea si Lupeni catre Vulcan si Livezeni si poate mai sunt sanse ca personalul muncitor sa apuce pensia . Sau inchideti tot si dati bani oamenilor (ordonante si plati compensatorii ). si inchideti gaura neagra. Simplu !

  Răspunde
  • 30 august 2019 la 20:20
   Permalink

   tineret si nu numai, luati calea strainatatii cat se mai poate si pe acolo , romania va fii KO cat de curand

   Răspunde
 • 30 august 2019 la 15:48
  Permalink

  psd este amintire, imediat parasesc guvernul si atunci sa-i vedem pe pupincuristii psd-ului ce fac,cum isi vor pierde functiile si mare minune va fii daca cei care vin la conducere vor mai lasa vreo mina deschisa

  Răspunde
  • 30 august 2019 la 19:56
   Permalink

   Ba tata, minele in scriptele oficale sunt inchise demult, numai ca inca minerii nu au inteles asta.
   Ce se intampla acum in mineritul din Valea Jiului, este ca si cum ai tine-o in geam pe bunica-ta care este moarta de cativa ani, in ziua cand trebuie sa vina postasul cu pensia.
   Fara suparare dar asta este adevarul pur. Cine vrea sa-l accepte foarte bine, cine nu, asta este ! Fiecare cat poate sa inteleaga.
   Investitii in minerit nu se vor mai face in urmatorii 100 de ani, doar daca se vor transforma in muzee, pentru-ca generatia energiei verzi, sa vada cum munceau negrii pe plantatie in trecut.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.