Într-un adevãrat furnicar s-a transformat bulevardul principal din Petrosani, acolo unde municipalitatea a organizat cea de a doua editie a Târgului de produse traditionale. Asa cum era de asteptat, cea mai mare aglomeratie a fost la standul momârlanilor – populatia bãstinasã din Valea Jiului -care au pregãtit bucate traditionale pe foc de lemn, oferite gratuit de edili celor care au avut rãbdare sã stea la coadã.
Focul s-a încins încã de dimineatã, iar pãsatul si tocana de oaie au fiert la foc mic, în traditionalele ceaune asezate de pirostrii. Mii de portii de mâncare a oferit gratuit municipalitatea, asta ca sã ducã mai departe retele bucatelor traditionale, pe care locuitorii tind sã le uite. Iar primarul a oferit primele 50 de portii de mâncare celor care s-au asezat la coadã. „Este un gest simbolic pe care îl fac astãzi. Începem sã distribuim mâncarea traditionalã pe care am pregãtit-o pentru toti cei care vor sã guste din pãsatul traditional si din tocãnita de oaie. Am pregãtit astãzi 2.500 de portii pentru toti cei care doresc sã guste aceste preparate traditionale momârlãnesti si, prin acest gest, vrem sã încurajãm pãstrarea acestor traditii arhaice, car care sunt parte din identitatea noastrã de aici din Valea Jiului”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petrosani. ªi, dacã tot a fost totul gratis, lumea s-a asezat la coadã si cu o orã înainte de servirea bucatelor, asa încât sã fie siguri cã prind o farfurie cu mâncare sau un pahar de pãsat. „Ne place tot ce ne dã, cã avem pensii mici. ªtim cã nu se poate da în fiecare zi, dar dacã dã la o lunã, douã, tot e bine”, a spus o femeie care a stat mai bine de o orã la coadã.
Pentru unii dintre ei, multi sãraci sau pensionari, mâncarea oferitã gratis de Primãrie a fost manã cereascã. Au stat de mai multe ori la coadã, ori a venit toatã familia, iar portia de mâncare a fost turnatã în gãletuse si dusã acasã. Pentru douã zile, cel putin, sãrmanii nu vor mai suferi de foame.
Vinul fiert cu gutui a mers ca uns
Pentru cei mai cu dare de mânã tarabele cu produse traditionale s-au întins de-a lungul bulevardului principal, iar pe grãtare au sfârâit micii micii ori fripturile. Iar comerciantii i-au îmbiat pe vizitatorii târgului cu pastramã, sloi de oaie, cârnati traditionali, brânzã preparatã dupã retete strãvechi ori cu pâine proaspãt scoasã din cuptor. Lumea s-a oprit, a admirat produsele expuse si putini sunt cei care au plecat cu mâna goalã. Vânzãtorii, însã, spun cã nu a mers asa cum se asteptau. „Am venit cu pastramã de oaie, cârnati de casã, mici, grãtare…Nu prea vine lumea, nu sunt bani”, spune una dintre vânzãtoare
ªi ca micii ori pastrama sã meargã mai bine pe gât, un pahar de vin fiert cu mere, gutui si scortisoarã a fost mai mult decât binevenit. Iar doritori au fost destui.
„Traditional avem astãzi pentru toti oamenii din Petrosani un vin fiert, fãcut cum îl fãcea bunicul, cu mere, gutui, scortisoarã, zahãr, fãrã conservant. Vinul este adus de la Recas, tot din pãrtile astea ale Ardealului si chiar asteptãm pe toatã lumea sã ne treacã pragul”, a explicat un bãrbat care pregãtea vinul fiert.
ªi, ca totul sã meargã bine, iar bucatele vândute sã corespundã normelor în vigoare, reprezentantii Directiei Sanitar – Veterinare au inspectat cu atentie toate standurile. Dar, din fericire, totul a fost în regulã. „Sper sã fie o reusitã si pentru autoritãtile locale si pentru agentii economici, astfel încât sã aibã multumirea cã s-au valorificat produsele traditionale cu care au venit. Produsele sunt de exceptie si sunt fãcute dupã retete traditionale”, declarã dr. Gheorghe Cristea, seful DSVSA Valea Jiului
La Târgul de produse traditionale au fost prezenti 47 de agenti economici din Hunedoara, Gorj, Maramres si Alba, dintre care 35 au oferit produse alimentare. Nu mai putin de 38 de sortimente de produse traditionale au fost expuse, dintre care 21 sunt deja atestate de cãtre Ministerul Agriculturii.
Carmen Cosman