Autoritãtile au impus restrictii si amplasarea filtrelor a fost regânditã la intrarea si iesirea din Valea Jiului si din Vulcan. Masinile trec peste covoare îmbibate cu substante dezinfectate, însã, se pare cã nu a fost suficient.
Medicii veterinari au solicitat închiderea zonei, pentru monitorizarea modului în care sunt manipulate suinele. Si, cu toate astea, pesta porcinã a apãrut, dupã Gorj, si în Valea Jiului. Oficialii spun cã de vinã sunt oamenii.
„Solutia de dezinfectat nu este solutia miraculoasã. Adicã, sã nu vã imaginati cã, dacã am trecut cu masina pe acolo, am scãpat de pesta porcina. Sura peste, e o opinie personalã, e legat de faptul cã existã un comert ilicit, un comert necontrolat si de aici recurg aceste neajunsuri”, a spus, la Vulcan, prefectul judetului Hunedoara Fabius Kiszely.
În aceste zile, toate gospodãriile sunt luate la verificat si porcilor li se fac analize. Mai mult, deja se ia în calcul ca porcii sã fie sacrificati.
„Noi nu actionãm decât legal. Oamenilor le este teamã cã le vor fi decimate animalele, dar trebuie sã înteleagã cã pânã atunci, orice caz de îmbolnãvire, sacrificarea de urgentã, sau oricare alt tip de sacrificare, trebuie notificatã medicului veterinar. În urma inspectiei clinice, noi intentionãm sã descoperim si sursa ce a dus la suspiciune de pestã în gospodãria doamnei Pop Ileana, de pe Strada Jiului nr 13/1”, a adãugat si dr. Andrei Laslãu, purtãtor de cuvânt al DSVSA.
În Valea Jiului nu a mai existat pestã porcinã africanã pânã acum. În 2006 s-au stins ultimele focare de pestã porcinã clasicã si cazul de acum de la Vulcan este unic.
Primarul din Vulcan recunoaste cã este pregãtit si spatiul pentru incinerarea animalelor ce vor fi eutanasiate. Asta, dupã ce va veni confirmarea de la Institutul National de Diagnostic si Sãnãtate Animalã.
„Când avem confirmatã pesta porcinã, vom trece la anihilarea potentialilor vectori de transmitere a bolii si atunci avem nevoie de un loc de depozitare, ferit de orice posibilitate de contaminare”, mai spune prefectul, iar Gheorghe Ile l-a completat: „Va fi pe vechea platformã a gropii de cenusã, unde începe argila, ca sã nu avem scurgeri”, a mentionat primarul, cu referire la locul în care vor fi duse cadavrele animalelor. Expertii spun cã principalii purtãtori ai virusului sunt oamenii si cã doar activitatea lor este în mãsurã sã nu rãspândeascã virusul în restul judetului. Tocmai de aceea supravegherea se face atent si, pentru asta, au fost convocati toti primarii din zonã, dar si responsabilii cu fondurile de vânãtoare, joi, la prânz.
„Am convocat joi, 29 august, la sediul primãriei municipiului Petrosani, asociatiile de vânãtoare si administratorii fondurilor de vânãtoare si primarii, pentru a avea o informare cu privire ce trebuie luate. Adicã, sã ne raporteze dacã gãsesc porci mistreti morti, sã actioneze cu celeritate si sã anunte, sã-si îndeplineascã obligatiile privind cotele de recoltare cu privire la mistreti”, a mai spus Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara.
Situatia este departe de a se fi rezolvat, iar autoritãtile din Valea Jiului, si nu numai, sunt în alertã maximã. Cartierul Colonia de Jos din Vulcan, locul în care a fost identificat focarul, este atent monitorizatã si nicio masinã nu iese, fãrã a fi verificatã. Rãmâne doar ca specialistii sã identifice sursa îmbolnãvirii si sã opreascã rãspândirea virusului, cu ajutorul oamenilor sau a mistretilor.
Diana Mitrache