Un sfert din copiii care ar trebui sã meargã la grãdinitã stau acasã. E vorba despre  sãrãcie, iar statisticile asta au arãtat în ultima vreme.
Totusi, angajatii din administratiile locale sperã ca din toamna acestui an sã vinã mai multi copii prescolari. Vor veni pentru cã sunt sanse sã primeascã vouchere de 100 de lei, fatã de 50 de lei cât primeau pânã acum.
La Aninoasa, primul oras, cândva declarat în faliment, Directia de Asistentã Socialã se asteaptã la o crestere a numãrului de copii în grãdinite cu cel putin 20 de procente.
„La finele anului scolar 2018 – 2019 am avut 15 beneficiari de tichete pentru grãdinitã, copiii provenind din rândul familiilor defavorizate, cu venituri de pânã la dublu nivelului prevãzut pentru ajutorul social, conform Legii si, momentan nu pot spune decât cã, dacã cuantumul va fi modificat si va fi 100 de lei, frecventarea va fi mai mare, fiind un stimulent pentru familii, care îsi cumpãrã rechizite, îmbrãcãminte. Am participat la recensãmântul copiilor care urmeazã sã fie înscrisi la grãdinitã si considerãm cã numãrul celor înscrisi la grãdinitã, mai ales din categoria celor defavorizate, va fi mai mare cu cel putin 20%”, a declarat Doina Ungureanu, director executiv Directia de Asistentã Socialã.
Pãrintii acestor copii sunt încântati si spun cã banii de grãdinitã le-ar pica numai bine. O mamã cu 7 copii ne spune ce înseamnã pentru ea aceste vouchere. „Pânã acum nouã ne-a cãzut bine cã ne dãdea tichete de 50 de lei. Era foarte bine, cã le luam creioane, una – alta. Mai am un copil în grãdinitã, dar am 7 în total si programul acesta mi-a fost de folos”, ne-a spus femeia.
Toti copiii au nevoie de grãdinitã – este un proiect ce aduce modificãri la Legea 248/2015 pentru a sprijini mai multi copii sã meargã la grãdinitã. În  18 iunie 2019, un grup mixt de deputati si senatori a depus în Parlament un proiect de modificare a Legii, care îsi propune sã creascã numãrul  copiilor din familii cu venituri reduse care sunt sprijiniti sã meargã zi de zi la grãdinitã.
Din 2016, statul român oferã tichete sociale de 50 de lei pe lunã pentru a creste prezenta copiilor sãraci la grãdinitã si a reduce astfel riscul de abandon scolar, pe termen lung. Anual, pentru Legea 248/2015 privind  stimularea participãrii în învãtãmântul prescolar a copiilor din familii  defavorizate sunt alocate fonduri de la bugetul de stat pentru 80.000 – 100.000 de copii.
Diana Mitrache