Reprezentantii Inspectoratului Scolar al judetului Hunedoara, prefectul judetului Hunedoara au avut, astãzi, o videoconferintã legatã de începerea anului scolar în conditii de sigurantã pentru copii.  Viceprim-ministrul pentru  implementarea parteneriatelor strategice ale României, ministrul afacerilor interne, interimar, Mihai-Viorel Fifor, împreunã cu Valer-Daniel Breaz, ministrul culturii si identitãtii nationale si ministru interimar  al educatiei nationale, au condus, o  videoconferintã cu prefectii, sefii  structurilor MAI din teritoriu la care au fost prezenti si reprezentantii inspectoratelor scolare judetene.
“Scopul acestei sedinte a fost verificarea stadiului mãsurilor dispuse în 31 iulie a.c., datã la care s-a solicitat de cãtre ministrul interimar al afacerilor interne o analizã privind pregãtirea unitãtilor de învãtãmânt pentru începerea anului scolar, atât din punct de vedere al avizelor de functionare si securitate la incendiu, dar si al sigurantei în zonã adiacentã scolilor”, aratã Prefectura Hunedoara.
În urma raportãrilor primite, ministrul Mihai Fifor a solicitat tuturor prefectilor ca, pânã la sfârsitul acestei zile, sã înainteze o situatie la zi a unitãtilor scolare care nu au grupuri sanitare în interior si la care dintre ele existã lucrãri de amenajare în acest sens, iar pânã miercuri sã înainteze o  evaluare a unitãtilor de învãtãmânt care nu sunt conectate la o sursã de apã  potabilã. Pentru acestea din urmã,  prefectii au primit sarcina de a identifica solutii de rezolvare în cel mai scurt timp.
De asemenea, vor fi analizate toate  situatiile în care unitãtile de învãtãmânt nu au autorizatie de securitate la incendiu sau cãrora le lipsesc avizele directiilor de  sãnãtate publicã.
“Ministrul interimar al afacerilor interne a solicitat cã, pânã la sfârsitul acestei  sãptãmâni, fiecare unitate administrativ  teritorialã sã realizeze un plan de  cooperare în domeniul ordinii si sigurantei publice care sã vizeze siguranta în scoli si în preajma unitãtilor de învãtãmânt”, mai aratã Prefectura Hunedoara.  Autoritãtile judetene vor continua  verificarea tuturor mijloacelor auto care asigurã transportul scolar, iar Politia va intensifica actiunea de combatere a  transportului pirat de persoane. În final, ministrul interimar al afacerilor interne a solicitat prefectilor sã se deplaseze personal în teren împreunã  cu inspectorii scolari si reprezentantii inspectoratelor judetene de Politie, Pompieri, astfel încât sã cunoascã în  detaliu toate problemele din zona lor de competentã. Termenul pentru o nouã raportare privind stadiul îndeplinirii tuturor acestor mãsuri este vineri, 23 august.
Cosmin BACIU