Socoteala initialã nu s-a potrivit cu realitatea din teren. Firma care se ocupã de gestionarea deseurilor din Valea Jiului amenintã cã pleacã dacã nu primeste mai multi bani. Reprezentantii firmei au solicitat autoritãtilor locale de la Petrosani cresterea tarifului cu aproape 60 de lei.
“Avem o situatie legatã de gunoiul menajer. Avem tot felul de adrese si corespondente cu A.D.I. Deseuri, urmeazã sã fie o crestere de tarif de la 88 lei la 145 lei. Existã o echilibrare a contractului si fãrã aceastã echilibrare operatorul vrea sã renunte la contract. Cei de la A.D.I. Deseuri o sã ne trimitã un punct de vedere si noi va trebui sã intrãm în consiliu sã discutãm, sã aprobãm aceastã chestiune. Nici eu nu am fost de acord sã mãreascã pretul stiti bine de anul trecut. Ei invocã acolo cã Studiul de fezabilitate care a fost fãcut în 2011 are 60 de mii de tone, acum colecteazã 30 de mii de tone în Valea Jiului…se pare cã sunt niste chestiuni fundamentate economic mai mult sau mai putin”, a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Pe de altã parte, consilierii locali sustin cã portitele din lege îi permit operatorului care se ocupã de deseuri sã punã astfel de conditii.
“Dar dacã contractul initial a fost lãsat cu bunã stiintã cu câteva portite ca ei sã revinã ulterior cu pretul. Peste tot se întâmplã asa, mergem cu un pret pe urmã…”, tinut sã sublinieze consilierul local Mihai Barbu. O eventualã majorare a tarifului nu va fi resimtitã de populatie. Primãria ar fi cea care ar suporta diferenta de cost.
“Pretul acesta nu înseamnã cã mãrim la populatie, rãmâne tot 10 lei de persoanã însã… mai este si altã problemã noi trebuie sã plãtim o redeventã de 52 de lei la deponeu, separat, pe care pânã acum nu am plãtit-o. Nu am plãtit-o pentru cã eu împreunã cu ceilalti primari am cerut sã scadã aceastã redeventã de la 52 lei la 25 lei. Aceastã redeventã trebuie plãtitã pentru înnoirea echipamentelor si investitiile ulterioare care se fac la deponeu. Dar neavând cantitatea, dau un exemplu pe Valea Jiului, de 60 de mii de tone ci doar de 30 de mii de tone, atunci durata de timp când se umple deponeul se dubleazã, atunci practic ar trebui sã scadã redeventa”, a mai spus primarul. Problema este una care treneazã deja de câteva luni.
Cosmin BACIU