Când vom colecta selectiv deseurile? Este cea mia frecventã întrebare adresatã autoritãtilor judetene sau locale, acum când, deseurile sunt transportate într-un deponeu ecologic, iar  costurile cresc exponential, dacã nu colectãm selectiv.
O facem, însã, prea putin, iar actele normative si legile în vigoare le impun autoritãtilor locale o serie de mãsuri ce ar trebui sã fie luate cât mai curând.
În fapt, obligatiile autoritãtilor administratiei publice locale ale unitãtilor administrativ potrivit Legii nr.31/2019 privind regimul deseurilor, sunt:
„Sã asigure colectarea  separatã cel putin pentru  deseurile de hârtie, metal, plastic si sticlã din deseurile municipale, sã stabileascã dacã gestionarea acestor deseuri se face în cadrul unui singur contract al serviciului de salubrizare si sã  organizeze atribuirea  conform deciziei luate”  Sã implementeze, începând cu data de  1 ianuarie 2019, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2019, cu respectarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, instrumentul economic «plãteste pentru cât arunci» bazat pe cel putin unul dintre urmãtoarele elemente: volum; frecventã de colectare; greutate; saci de colectare personalizati”
„Sã stabileascã si sã aprobe, începând cu data de 1 ianuarie 2019, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2019, tarifele.  Sã includã, începând cu data de 1 ianuarie 2019, în tarifele pentru gestionarea deseurilor, contributia pentru economia circularã prevãzutã în Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, numai pentru deseurile  destinate a fi eliminate prin depozitare rezultate din aplicarea indicatorilor de performantã prevãzuti în contracte”
Deocamdatã, însã, nicio administratia publicã din Valea Jiului nu a reusit sã colecteze selectiv deseurile si nici populatia nu o face. Asta, desi la ghene ar exista containere colorate, iar preturile riscã sã ne ardã la buzunare.
De la 1 ianuarie, tariful la tona de deseuri dusã pe groapa de la Bârcea ar urma sã creascã cu 30 de lei, în acest an, din 1 ianuarie 2020, cu 80 de lei si din 2021, cu 120 de lei mai mult. Asta aratã cã existã obligatia primãriilor sã ducã gunoi mai putin la deponeu, ca sã plãteascã mai putin. Din pãcate, colectarea  selectivã nu merge cum  ne-am dorit noi, nu este pe cele 4 fractii, din cauzã cã UAT-urile nu au pus în aplicare Ordonanta 74, care le impunea sã aprobe hotãrâri de consiliu în acest sens.
Diana Mitrache