Retezatul – „Tãrâmul fermecat cu ochi albastri”

„Tãrâmul fermecat cu ochi albastri” este supranumit Retezatul. Este un tãrâm de basm pe care iubitorii muntelui îl descoperã în cadrul drumetiilor.
Retezatul este una dintre cele mai bine  pãstrate rezervatii ale biosferei, cãreia i se mai spune si „tãrâmul fermecat cu ochi albastri”, din pricina celor 80 de lacuri glaciare si tãuri care pot fi descoperite folosind diferite trasee. Retezatul este cel mai complex si mai grandios masiv montan din toate sectoarele geografice  ale Carpatilor.
Crestele alpine depãsesc 2000 de metri înãltime, iar relieful  taie respiratia celor ce aleg muntele ca destinatie turisticã.  Parcul National Retezat s-a înfiintat în anul 1935 la initiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Grãdinii Botanice  din Cluj-Napoca si a savantului de renume mondial Emil Racovitã. În prezent parcul are statut de arie naturalã protejatã de interes national si international, fiind recunoscut ca Rezervatie a biosferei din anul 1979.
Cosmin BACIU

Un comentariu la „Retezatul – „Tãrâmul fermecat cu ochi albastri”

  • 30 iulie 2019 la 23:29
    Permalink

    Si se taie padurea fara nestire .Rusine statului Roman ca permite asa ceva.Din pacate Retezatu nu mai apartine statului e proprietate Austriaca.Asaca Dumnezeu cu mila.Pacat ca am avut si noi o rezervatie naturala si ne -am batut joc de ia.Mai bin zis am vanduto la alti .Multumim Romania

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.