Prima bornã a traseului de 1000 de kilometri, Via Transilvanica, a fost montatã. Ruta strãbate si judetul Hunedoara.
Cei 137 de kilometri din judetul Suceava inclusi în Via Transilvanica au fost inaugurati,la Putna, prin montarea unei borne de început al traseului de pelerinaj de 1.000 de kilometri, ”de la Putna pânã la Cazane”, în prezenta actorului Marcel Iures, a ministrului Apelor si Pãdurilor, Ioan Denes, staretului Mãnãstirii Putna, Melchisedec, autoritãtilor locale si judetene.
Initiatorul proiectului si presedintele Asociatiei Tãsuleasa Social, Alin Useriu, a spus cã Via Transilvanica a fost lansatã pe 12 iunie 2018, iar traseul, pe lângã scopul turistic, reprezintã un drum de pelerinaj si ”o modalitate de a te regãsi spiritual sau emotional”. Useriu a arãtat cã drumul de pelerinaj Via Transilvanica pleacã de la Mãnãstirea Putna, iar fiecare când va porni pe acest traseu va primi si binecuvântarea staretului mãnãstirii.
Via Transilvanica este cel mai nou proiect al Asociatiei Tãsuleasa Social, cuprinde 1.000 de kilometri de la Putna la Drobeta-Turnu Severin si va strãbate zece judete – Suceava, Bistrita-Nãsãud, Mures, Harghita, Brasov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinti si Caras-Severin. Potrivit lui Alin Useriu, conceptul s-a nãscut în urma unor initiative similare din alte tãri, cum ar fi Camino de Santiago în Spania sau Pacific Trail în America de Nord.
Cosmin BACIU