Sistemul RO-ALERT actionat miercuri dimineatã

Toate telefoanele au sunat miercuri, în jurul orei 9 si 10 minute, iar pe telefoane a apãrut un mesaj dat de ISU.
„TEST Acesta este un mesaj dat de RO-ALERT . Nu se impune aplicarea mãsurilor de autoprotectie”, a semnat Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã al judetului Hunedoara.
De altfel, ziua de  miercuri, prima din fiecare lunã, a fost mereu folosit de ISU, în scopul de a testa reactia populatiei si de a constientiza oamenii cu privire la modul în  care sistemul de alertare publicã functioneazã, cu ajutorul sistemelor de  alarmare montate în fiecare oras. De aceastã datã au sunat telefoanele mobile. Astfel de mesaje au  mai ajus prin intermediul telefoniei mobile si în luna septembrie a anului trecut. Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast  pentru avertizarea si  alarmarea populatiei în  situatii de urgentã, conform  prevederilor legale si este folosit în situatii majore în care viata si sãnãtatea cetãtenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundatii amenintãtoare, atac terorist sau alte situatii care amenintã grav comunitãtile.
În zilele de 25, 26, 29 si 30 iulie, in intervalul orar  9- 12 aceste mesaje vor fi din nou transmise prin  sistemul RO ALERT, asa cã populatia trebuie sã stie cã este doar un test
Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de cãtre Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General  pentru Situatii de Urgentã si cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, ca urmare a Ordonantei de urgentã nr. 72 din 5 octombrie 2017.
Diana Mitrache

Advertisements