În perioada 26 – 30 iulie 2019, va avea loc cea de a V-a editie a Festivalului Dinozaurilor, un eveniment – invitatie la descoperirea locurilor si oamenilor din Geoparcul International UNESCO Tara Hategului, administrat de Universitatea din Bucuresti, dar si a diversitãtii Planetei Pãmânt.
Vineri 26 iulie
De la ora 11.00, în Parcul Central din Hateg va avea loc expozitia interactivã UNESCO Hunedoara. Geoparcul Tara Hategului, Cetãtile Dacice din Muntii Orãstiei si Parcul National Retezat – Rezervatie a Biosferei sunt cele trei situri UNESCO din judetul Hunedoara care reprezintã tot atâtea programe distincte ale prestigioasei organizatii mondiale. Sub sloganul ”O lume întreagã într-un singur judet”, cele trei situri îi vor invita pe participanti sã le descopere unicitatea prin participarea la activitãti interactive.
La ora 18.00, în piateta spitalului orãsenesc Hateg, elevii de la Scoala Gimnazialã Bretea Românã vor prezenta piesa de teatru de pãpusi ”Hansel, Gretel si… bunul dinozaur”.  Piesa este o adaptare a celebrului basm ”Hansel si Gretel ” al Fratilor Grimm, într-o abordare ineditã, cu trimitere la vietuitoarele unice în lume ce populau acum cca 70 de milioane de ani actualul teritoriu al Geoparcului.

Sâmbãtã 27 iulie
Începând cu ora 11.00, Asociatia Femeilor din Sântãmãria Orlea va depãna ”Povestea firului de lânã” la Scoala de dinozauri si meserii (clãdirea scolii) din satul Sânpetru, comuna Sântãmãria Orlea, un atelier participativ aflat la cea de a treia editie. Cei prezenti vor descoperi tehnici de vopsire a lânii în culori naturale, obtinute din plante. În asteptarea momentului în care lâna va prinde culoare, cei mici vor putea lua parte la un atelier în care îsi vor putea crea propriul suvenir care sã le aminteascã de acest eveniment si de vizita în Geoparc.
Tot în satul Sânpetru, comuna Sântãmãria Orlea, ora 16.00 este momentul în care deschidem un nou portal de cãlãtorie în timp pentru a ne bucura de întâlnirea virtualã cu pterozaurul Hatzegopteryx thambema . În geositul ”La Scoabã”, una dintre cele mai mari creaturi care au trãit vreodatã pe Pãmânt va survola din nou locurile care îi erau familiare în urmã cu 70 de milioane de ani. Va fi cu sigurantã surprins de schimbãrile ce au avut loc dupã atât de mult timp însã va fi gata sã facã un selfie cu fiecare dintre cei prezenti, multumitã unei aplicatii de realitate augumentatã, disponibilã pe telefon, dezvoltatã de Asociatia Wild Roots în cadrul proiectului ”Ferestre în timp” co-finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL România.
Luni 29 iulie
În satul Pestera, comuna Sãlasu de Sus, începând cu ora 17, descoperim elemente de patrimoniu tehnic popular, împreunã cu Asociatia Social – Culturalã ”Sãlãsana”.  O moarã si o vâltoare realizate si utilizate de sãteni în urmã cu peste 100 de ani, vor fi pãrti componente ale unei poteci tematice. Aceasta este amenajatã în cadrul proiectului ”Muzica naturii interpretatã de piatrã, lemn si apã” co-finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL România.
Marti 30 iulie
La Muzeul Pedagogic din municipiul Brasov, începând cu ora 10.00, va avea loc vernisajul expozitiei ”Povestea Pãmântului”. Expozitia este organizatã împreunã cu Forumul National al Geoparcurilor si este o invitatie adresatã celor mici la descoperirea Planetei Pãmânt si a diversitãtii sale prin intermediul rocilor si a fosilelor. Sase voluntari pentru Geoparc vor sustine o serie de ateliere educationale care sã îi ghideze pe cei mici în aventura descoperirii.
Festivalul Dinozaurilor este unul dintre cele mai importante evenimente ale verii desfãsurate în Geoparcul International UNESCO Tara Hategului. Evenimentul este organizat cu sprijinul partenerilor UNESCO Hunedoara: Consiliul Judetean Hunedoara, administrator al monumentului istoric ”Sarmizegetusa Regia – Grãdistea de Munte” si Administratia Parcului National Retezat – Rezervatie a Biosferei, precum si a Forumului National al Geoparcurilor, Muzeului Pedagogic Brasov, Primãriei orasului Hateg, Scolii Gimnaziale Bretea Românã, Asociatiei Femeilor din Sântãmãria Orlea, Asociatiei Wild Roots, Asociatiei Social – Culturale ”Sãlãsana”, Fundatiei pentru Parteneriat si MOL România.
Adina POPA