Municipiul Lupeni va intra în proces de dezinsectie, deratizare si dezinfectie. Autoritãtile locale achizitioneazã cele trei servicii. Peste 20 de mii de lei alocã autoritãtile locale pentru aceste  servicii.
Dezinsectia reprezintã ansamblul de actiuni (mijloace si metode) pentru combaterea insectelor si paianjinilor care pot vehicula si transmite boli infecto – contagioase si parazitare la om si animale si care prin actiunea lor provoacã disconfort si pagube economice, prin scãderea productiilor sau prin degradarea unor materiale. 11.600 de lei costã serviciile de dezinsectie.
Operatiunea de dezinfectie se executã prin pulverizarea substantelor cu rol în combaterea germenilor patogeni, la nivelul suprafetelor infestate având ca scop distrugerea germeni patogeni sau conditionat patogeni, care în mod normal constituie microbismul local si se dezvoltã, influentând negativ starea de sãnãtate a oamenilor si animalelor. Deratizarea reprezintã un complex de mãsuri aplicate de toti factorii interesati pentru reducerea substantialã a populatiei de soareci si sobolani si mentinerii acestora la un nivel numeric redus. Metodele de deratizare chimice sunt mult mai eficiente decât metodele mecanice deoarece raza de actiune este mai mare, actioneazã lent dar sigur astfel încât sã afecteze toatã populatia de dãunãtori din spatiul respectiv.
Cosmin BACIU