Autoritãtile locale de la Uricani au scos la licitatie contractul de executie lucrãri aferente proiectului Regenerare urbanã – Fostul sediu administrativ E.M. Valea de Brazi.
Transformarea va avea loc cu fonduri europene, prin Programul Operational Regional. Contractul este estimat la valoarea de 2.069.227 lei.
„Obiectul contractului – Executie lucrãri aferente proiectului Regenerare urbanã – Fostul sediu administrativ E.M. Valea de Brazi cod SMIS 117190, proiect finantat prin Programul Operational Regional 2014 -2020, Axa prioritara– Îmbunatãtirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabilã a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitii 5.2: Realizarea de actiuni destinate îmbunãtãtirii mediului urban, revitalizãrii oraselor, regenerãrii si decontaminãrii terenurilor industriale dezafectate (inclusive a zonelor de reconversie), reducerii poluãrii aerului si promovãrii mãsurilor de reducere a zgomotului”, aratã caietul de sarcini.
Obiectivul proiectului constã în reconversia si refunctionalizarea unei suprafete de 2296 mp, degradatã si neutilizatã din orasul Uricani, în scopul creãrii unei zone de spatiu verde si agrement pentru populatia orasului.
“În parc vor fi montate bãnci, mese si grãtare în fiecare filigorie, urmãrindu-se obtinerea unei imagini unitare în concordantã cu stilul adoptat. Mesele si bãncile vor fi realizate din lemn si metal”, aratã documentatia. În zona afectatã de fosta clãdire se vor executa urmãtoarele lucrãri: se înlãtura toate resturile si materialele rãmase în perimetrul constructiei; excavarea, încãrcarea si evacuarea pãmântului contaminat cu moloz de pe o adâncime de 40 cm de la cota terenului; nivelarea terenului; procurare pãmânt vegetal, fertil pentru realizarea umpluturilor; asternere strat de 30 cm de pãmânt fertil; asternere strat de 10 cm de pãmânt fertil în amestec cu nisip 2:1; amenajare peisagisticã a terenului, zone recreere, zonã toalete ecologice, dar si mult spatiu verde.
Un parc în incinta minei Petrila
Un parc este în plin proces de amenajare în incinta fostei mine Petrila. Participã la proiectul demarat de Fundatia Noi Orizonturi Lupeni si Planeta Petrila, tineri din douã judete ale tãrii.
Colaborãrile locale de succes fac Petrila vizibilã pentru tineri de pretutindeni. Ca urmare a parteneriatului dintre Fundatia Noi Orizonturi Lupeni si Planeta Petrila, 100 de liceeni bursieri din Sãlaj si Cãlãrasi, împreunã cu profesorii lor, au transformat într-o singurã zi parcul din incinta minei Petrila într-un spatiu perfect pentru picnic si evenimente culturale.
Cosmin BACIU