Tabãra Cãprioara din Judetul Hunedoara a primit  sãptãmâna trecutã a treia serie de participanti din cadrul Taberelor ARC, proiect derulat de Ministerul Românilor de Pretutindeni. În aceastã serie au ajuns în România copii din Cehia, Iordania, Palestina, Ungaria si Emiratele Arabe Unite.
Copiii au vizitat, printre altele, si Muzeul Textilelor, unic în Estul Europei, aflat în comuna Bãita cu o poveste aparte, fiind înfiintat de o familie de români care a revenit în tarã dupã aproape trei decenii în SUA. Florica Zaharia a emigrat în America în anii 80 si a avut o  carierã impresionantã la Muzeul Metropolitan din New York.
Primul muzeu al textilelor din România cuprinde aproape 10.000 de piese, adunate de Florica si Romulus Nicolae Zaharia împreunã cu fiica lor. Lor li se adaugã alte 2.000 de piese donate de Muzeul Metropolitan de Artã din New York.
Tinerii oaspeti au avut ocazia sã afle atât povestea unui proiect unic, realizat de români care au ales sã se întoarcã acasã, precum si faptul cã în tara noastrã se pot realiza lucruri frumoase, atunci când existã determinare si dorintã.
De asemenea, tinerii au fost si la Tebea, la Panteonul Motilor, un loc încãrcat de istorie, unde se aflã mormântul Crãisorului Muntilor, Avram Iancu, dar vor ajunge si la Muzeul Aurului din Brad, care are o colectie unicã în Europa.
În acest moment, Ministerul Românilor de Pretutindeni are în plinã desfãsurare Taberele ARC, un proiect gândit pentru reconectarea cu România a copiilor etnicilor români din diaspora, dar si din comunitãtile istorice. O experientã pe care Ministerul Românilor de Pretutindeni a reusit sã o ofere, în acest an, unui numãr de 3000 de copii. Editia din acest an a ajuns la a treia serie de copii, în cele patru locatii din tarã – Cãprioara, Sãcelu, Oglinzi si Sulina.