Zeci de pacienti de la fiecare medic de familie din Valea Jiului s-au trezit cã sunt buni de platã din cauza sistemului nefunctional. Cum a fost posibil? Simplu!
Calitatea de asigurat nu a fost cea pentru care au beneficiat de un anumit tratament si, pentru cã sistemul  cardurilor de sãnãtate este mai mult defect, oamenii au fost puti sã plãteascã integral  tratamentul. S-a  întâmplat pânã si unui pacient cu leucemie, iar medicul care l-a tratat spune cã omul a ajuns sã facã infarct si starea sa de sãnãtate s-a înrãutãtit considerabil.
„Sunt multi pacienti care plãtesc, le vine acasã, nu stiu prin ce formã, o noutã de platã cã nu a fost aceiasi  calitate de asigurat care s-a declarat în reteta ce figurã la momentul respectiv în sistem.  Sunt multi, fiecare medic are zeci de pacienti care au plãtit asa si sunt sume de la 10 – 15 lei, pânã la 3.000 – 5000 de lei, depinde fiecare unde a fost internat sau ce interventie medicalã a avut”, a spus dr. Dumitra Udrea, medic de familie Petrosani.
Sistemul cardurilor de sãnãtate este absolut nefunctional si de zile în sir angajatii cabinetelor medicale spun cã se descurcã îngrozitor de greu. Practic, elibereazã în orb retetele, pentru care asteaptã zile si nopti la rând confirmarea din sistem. E o ruletã, la care asiguratii, oamenii bolnavi, ori bãtrâni, riscã însãsi  viata lor.
„Încercãm mai întâi sã facem transmiterea off line si apoi, când se poate, se încarcã pe on –line si colaborãm apoi foarte bine cu farmaciile. Altfel nu am putea. Si putem astfel si cu ceilalti specialisti. Pentru cã nu se întâmplã doar cu retetele, sunt si biletele de trimitere si, în cazul în care dai un bilet de trimitere fãrã sã fie confirmat de Casa de Asigurãri, nu are nicio valoare. Si atunci, rãmânem peste  program noi, colegele asistente si, pânã noaptea târziu, tot încercãm. O zi, douã, trei, pânã la 72 de ore”, mai spune medicul Udrea.
Trei zile dureazã sã transmitã un medic datele unui pacient si existã oricând riscul ca omului sã nu i se  confirme tratamentul. Asa se ajunge sã fie pus la platã, chiar dacã suferã de boli cumplite.  Sistemul nu functioneazã mai deloc de cel putin 10 zile, iar asta nu îi afecteazã prea tare pe cei care ar putea sã ia mãsurile necesare. Acesta a costat 100 de milioane de euro, motiv pentru care ministrul sãnãtãtii a declarat zilele trecute cã nu va renunta la el.
Diana Mitrache