Senatorul Cristian Resmeritã s-a aflat în Valea Jiului unde a vrut sã discute cu cei care vor pune în aplicare Legea Resmeritã.
În fapt, la sediul Complexului Energetic Hunedoara s-au aflat atât reprezentantii sindicatelor, cât si cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara, ori de la Societatea de închideri de Mine si, desigur, cei ai Casei de Pensii Hunedoara.
Discutiile, spun cei care au participat, au vizat modul în care va fi aplicatã concret legea recent promulgatã de presedintele României si care a gost gânditã de sindicate si sustinutã de Cristian Resmeritã.
„Dupã cum stiti Legea 135/2019, Legea Resmerita, a fost promulgatã de presedintele României. Datoritã acestui fapt, astãzi (nr.ieri) la sediul CEH am avut o întâlnire cu directorii de la CEH si SNIM, cu sindicatele si cei de la Casa de Pensii pentru ca, aceasta lege sa se poatã aplica fãrã niciun fel de timp de asteptare. Eu, in calitate de initiator si cei care beneficiazã ne-am înteles ce pasi avem de fãcut pentru ca totul sa decurgã lin, astfel încât oamenii sa nu mai fie nevoiti sa astepte luni de zile pentru a intra in drepturi”, a declarat senatorul Cristian Resmeritã.
Legea initiatã de senatorul PSD Cristian Resmeritã si adoptatã, recent, de Parlamentul României, creazã cadrul legislativ necesar pentru ca angajatii din sectorul minier sã poatã beneficia de reducerea stagiului minim de cotizare necesar iesirii la pensie, de la 20 de ani, la 15 ani, în conditiile în care exploatãrile miniere se închid ca urmare a întelegerii dintre statul român si Comisia Europeanã.
Toti angajatii vor putea iesi la pensie beneficiind de pensie normalã, pe Legea 155, fãrã penalizare, cumulând 45 de ani – vârsta minimã si 15 ani – stagiul de cotizare complet. Aceastã lege se modificã dupã zeci de ani, iar impactul financiar va fi de câteva milioane de lei pe lunã, în momentul în care toti vor beneficia de aceste prevederi.
Decizia de a ajuta aceastîã categorie socialã, spune senatorul Resmeritã, a venit în urma discutiilor cu sindicatele si dupã ce s-a stabilit cã activitatea minierã trebuie restrânsã si, ulterior, închisã, în urma protocoalelor din comunitatea europeanã, iar cele mai afectate erau femeile, care, dupã 45 de ani nu puteau sã îsi mai gãseascã usor de lucru, dar acum sunt concediate, cã minele se închid.
Diana Mitrache