Parlamentarii urmeazã sã înceapã lucrul la un proiect de lege care sã vinã în sprijinul  minerilor care îsi vor pierde locurile de muncã. Dupã vacanta parlamentarã va fi posibil acest lucru.
Este vorba de un proiect care sã înlocuiascã ordonanta 36/2013 care prevede o serie de mãsuri de protectie socialã. ”Am avut discutii pentru actul normativ care sã înlocuiascã Ordonanta 36. Ministerul Muncii a acceptat ca  initiator sã fie Ministerul Energiei. Se lucreazã la draft si,probabil, dupã vacanta parlamentarã se va trece la o ordonantã care sã înlocuiascã Ordonanta 36. Pentru cei care se disponibilizeazã avem sumele  prevãzute prin CCM. Cei care ies la pensie nu mai au nevoie de Ordonanta 36. Cei care nu îndeplinesc conditiile de pensionare, mai au un an sau doi, vor fi  protejati ca pe vechea ordonantã, pânã la 22 de luni”, a declarat Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Practic, cei care pãrãsesc sistemul prin programul de concedieri colective vor beneficia atât de ajutor de somaj si venit în completare, dupã iesirea din sistem. Lucru care în momentul de fatã nu este posibil pentru cã ordonanta 36 nu se mai aplicã.
Cosmin BACIU