Un grup de voluntari englezi sunt, în aceste zile, la Caritas si renoveazã centrul de zi Maria Stein, unde vin 40 de copii sã îsi facã lectiile, sã se uite la televizor, sã facã baie si sã mãnânce.
Sunt oameni care au înteles cã este nevoie de ei si, cu banii lor, din timpul lor, ne fac nouã casele, în care au loc actiuni sociale, sã arate bine. Si nu este prima datã, pentru cã i-am gãsit si anul trecut, când aveau grijã de casele unor bãtrâni si le zugrãveau.
„Este al doilea an când un grup de 12 persoane vine din Liverpool, Marea Britanie, pentru a ne ajuta cu munca în programele sociale ale organizatiei Caritas. Sunt aici de o  sãptãmânã si mai rãmân încã o sãptãmânã, ei fiind implicati în munca noastrã de zi cu zi, în Centrul de zi Maria Stein, cu copiii, dar si  în programul de îngrijire la domiciliu pentru  persoanele vârstnice „, a spus Alexandru Kelemen, coordonator Caritas Petrosani.
Le place ce fac aici,  vin cu drag, pentru cã au înteles cã voluntariatul este o virtute si chiar un mod plãcut de a-si petrece vara.  Noi am gãsit-o pe Ely, o englezoaicã ce ne-a spus cã a creat o adevãratã poveste, pictând, pentru copiii nostri, o pãdure cu animale vesele.
„Am creat o pãdure miticã, cu animale colorate pentru copii. Am fãcut un fel de junglã. Am venit sã ajutãm copiii si sã îi sustinem. Este o muncã grea, dar cu multe  satisfactii care te fac sã te simti mai bine. Îmi place sã îi vãd pe copii cum reactioneazã când vãd ce am fãcut. Asta e cu  adevãrat frumos. Sunt pentru a doua oarã aici si anul trecut am ajutat bãtrânii sã îsi decoreze casele, iar acum lucrez aici pentru copii”, a spus Ely.
Întreaga activitate este coordonatã de un preot iezuit, care vine mereu si considerã cã aici, munca lui este de ajutor tuturor. „De data aceasta avem de lucru aici, la acest centru si suntem fericiti sã ajutãm copiii, pentru cã ei au multe beneficii aici, unde îsi petrec efectiv copilãria. Asa putem si noi sã  contribuim cumva si e bine cã gãsim lucruri noi de care sã ne ocupãm, iar aici Caritas face lucruri bune. Grupul nostru lucreazã împreunã si ne place sã facem lucruri bune  împreunã”, a spus Anton Fernandopulle, preot iezuit, coordonatorul grupului WCMD.
Voluntarii spun cã munca lor este în sprijinul tuturor celor ce au nevoie si cã asta le dã o stare  plãcutã.  Noi avem mai putini voluntari, ne miscãm greoi, dar initiativele venite din strãinãtate îi ajutã mult pe cei care, fãrã pauzã, îngrijesc copii si bãtrâni, deopotrivã.
„Noi, ca si organizatie, nu avem atâtea resurse ca sã vopsim un întreg  centru, într-o perioadã atât de scurtã, iar acesta este un avantaj mare pentru noi. Pe de altã parte, noi considerãm cã este un semn foarte bun pentru comunitatea noastrã.  Din Liverpool sã vii, douã sãptãmâni, la Petrosani, din timpul tãu, pe banii tãi si sã faci  tot ce fac ei în slujba unui program social, este o lectie pentru  comunitatea noastrã si noi avem destul de multe de învãtat”, mai adaugã Alexandru Kelemen.
Tinerii ar putea deveni din ce în ce mai atrasi de voluntariat si la noi.
Nu asa cum sunt cei din alte tãri. Voluntarii  englezi zugrãvesc centrul de zi, reparã jocurile de afarã, pregãtesc masa copiilor, dar vor ajunge si la bãtrâni acasã, fie sã le  dea o mânã de ajutor cu reparatiile în gospodãrie, fie chiar sã le renoveze casele.
Diana Mitrache