Presedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea “Resmeritã”. Senatorul PSD, Cristian Resmeritã a initiat un proiect, care între timp a devenit lege dedicate minerilor din Valea Jiului.
Acum, legea a fost promulgatã de  Presedintele României, Klaus Iohannis. Legea prevede ca angajatii din sectorul minier sã poatã beneficia de reducerea stagiului minim de  cotizare necesar iesirii la pensie, de la 20 de ani la 15 ani, în conditiile în care exploatãrile miniere se închid ca urmare a întelegerii dintre statul român si Comisia Europeanã.
“Mi-am propus prin acest demers sã vin în sprijinul minerilor care riscã sã-si piardã locurile de muncã odatã cu închiderea minelor, ca urmare a aplicãrii unor decizii ale statului român, luate în urma întelegerilor cu Comisia Europeanã”, a declarat senatorul Cristian Resmeritã. Dupã promulgare, ”Legea Resmeritã” poate fi pusã în aplicare,  imediat dupã publicarea în Monitorul Oficial.
Reprezentantii  sindicatelor din minerit au salutat adoptarea în Parlament a Legii 98/2019, privind modificarea Legii 263/2010, considerând cã aceasta este reprezintã o formã corectã de sprijin pentru salariatii care vor putea sã se pensioneze la 45 de ani, dar cu un stagiu de cotizare mai mic decât cel prevãzut în legislatia privind pensionarea salariatilor din grupele speciale de muncã.
Cosmin BACIU