În editia de luni, 15 octombrie Cronica Vãii Jiului prezenta un caz socant al unui bãrbat care în acte figura ca fiind mort. Halucinant este faptul cã bãrbatul desi nu beneficiazã din aceastã cauzã de nici un fel de venit, el poate rãspunde penal.

 

Maximilian Gânju

Omul spune cã dacã tot nu mai figureazã pe lumea asta, ar putea sã fure mãcar pentru a avea ce mânca. Este curios cum ar putea dovedi anchetatorii cã fapta ilegalã a fost comisã de un mort.

Situatie cel putin ciudatã la Aninoasa unde un fost miner în vârstã de 64 de ani a aflat cã este mort când s-a dus sã-si reînnoiascã buletinul.

Alexandru Almãjanu spune cã a vrut sã-si facã dosarul de pensie pentru cã a fãcut vârsta necesarã dar cum e mort în acte, nu poate primi înapoi ce a dat la stat. Acum trãieste din milã pânã când i se vor rezolva actele. Omul spune cã dacã tot este mort si pus pe drumuri din cauza unui functionar incompetent, ar putea sã fure pentru a avea ce mânca si nu vede cum ar putea fi tras la rãspundere. Nu face acest lucru pentru cã este om cu credintã si îi este fricã de Dumnezeu. „Dacã sunt mort cu acte, atunci pot sã dau în cap la cineva sau sã fur pentru a trãi. Cum dovedesc ei cã un mort este vinovat. Nu am eu un asemenea curaj, sunt om cinstit si am muncit o viatã pentru a trãi corect. Îmi este fricã de Dumnezeu, dar nu este corect ce se întâmplã”, spune Alexandru Almãjanu. Seful Politiei Aninoasa, comisarul Nicolae Airinei spune cã, desi nu este cazul, pentru cã-l cunoaste bine pe Alexandru Almãjanu, ar putea fi tras la rãspundere pentru o eventualã faptã penalã. „Decesul a fost înregistrat doar la Arad, el figureazã însã ca viu la Evidenta Populatiei pentru cã nu a fost înregistrat de cãtre Primãria Aninoasa. Poate fi tras la rãspundere ca orice altã persoanã”, a explicat comisarul Airinei.

Alexandru Almãjanu a fost cioban prin judetul Arad, iar rudele sale din Valea Jiului s-au si speriat de el când a venit acasã, la Aninoasa, pentru cã au fost înstiintate în iarnã cã omul e mort în urma unui accident de masinã. Totul a început în 17 februarie, când si el si un alt cioban, au plecat de la stâna din Arad. Atunci, pe un ger cumplit, ambii au ajuns la spital, dar unul dintre ei a murit. „Am plecat de la stânã si am ajuns la spital, cã am degerat. Acolo a mai fost cu mine un om, , iar el a murit. Eu am fost declarat în 18 februarie mort. Când am venit la Aninoasa sã îmi fac buletinul, cã îmi expira acum în septembrie, am aflat cã sunt mort. S-au mirat toti când m-au vãzut”, spune cu lacrimi în ochi Alexandru Almãjanu, cel declarat decedat. Omul trebuie sã obtinã o decizie judecãtoreascã prin care sã se anuleze actul în urma cãruia a fost declarat mort, dar cum n-are nici mãcar un leu, este legat de mâini si de picioare. Ar trebui sã primeascã pensie pentru cã a muncit la minã si s-ar descurca. Pânã atunci trebuie sã facã rost de bani pentru a umbla prin tribunale din cauza incompetentei unor functionari.