„Scriu un cod care face personajul meu sã mãnânce o floare. Este ceea ce el trebuie sã facã, sau poate sã spunã ceva, dar atunci scriu alt cod. E simplu”. Asta spune Nora, o fetitã micutã, care graseiazã usor atunci când îmi explicã faptul cã ea singurã programeazã un personaj cu care, mai apoi, se joacã într-un joc pe calculator. Si asta face ea în aceastã vacantã.
Are numai 9 ani si un pic, dar este, cu sigurantã, o bunã programatoare. Nora vine la Casa de Culturã din Petrila si face jocuri pe calculator. A învãtat singurã si acum creazã adevãrate programe, iar jocurile pe care alti copii le joacã fãrã sã stie cum au fost ele concepute, sunt, în mintea ei, o însiruire de algoritmi ce par simpli când o asculti.
„Eu învãt sã programez niste coduri, ca sã fac niste personaje sã se miste, sã vorbeascã, sã îmi creez propriul joc pe calculator. Este un joc usor, nu complicat, foarte frumos, cu personaje diferite. Trebuie sã scriu niste linii de cod, ca sã fac personajele sã se miste”, mi-a explicat Nora, o micutã ce avea pe cap o cordelutã cu urechi de pisicutã. Este dovada clarã cã noua generatie este perfect adaptatã lucrului pe calculator, iar pe Nora, ca sã întelegeti, o ajutã un coleg nu cu mult mai mare ca ea. „Eu le explic temele, unde ei nu le înteleg. Le fac acasã înainte. Primesc temele de la Cluj si le fac înainte Nu este chiar asa de greu, copiii au prins algoritmii si deja s-au obisnuit cu ele. Sunt pãrti din jocuri pe care noi le creãm, dupã ce primim niste teme si le facem programarea”, mi-a explicat Cristian Bartoc, elev clasa a VII-a din Petrila, care zice cã este ambasador si cã asta e o functie importantã în acest sistem de jocuri, coduri si algoritmi.
Totul se adreseazã copiilor si, dacã au între 9 si 13 ani, si vor sã fie ca ei, nu trebuie decât sã se înscrie în acest proiect. Fac programarea unor jocuri inedite, iar, la final, copiii care vin în aceastã varã la club vor primi kit-uri cu care sã îsi creeze propriul robotel, precum Wafi, cel cu care deja au cucerit colegii lor de la liceu lumea informaticii. Cea care coordoneazã activitatea ne explicã exact cum poti deveni membru al clubului Code Kids. „Este un club de codeing care se adreseazã copiilor cu vârste între 9 si chiar 14 ani. Urmeazã sã ne întâlnim, o datã pe sãptãmânã, cu fiecare grup, în functie de câti copii se vor înscrie. Putem face 3 grupe, iar pe viitor vom face, în functie de kit-urile pe care le-am primit, pentru cã suntem într-o competitie, la care ne-am înscris, un joc on-line. Cu acesta vom participa la un alt concurs, iar dacã vom câstiga, vom primi un alt kit, cu care vom putea construi roboti. Avem alãturi de noi echipa Wafi si pe doamna profesoarã Nicoleta Cîndea ”, a explicat Oana Bãlãnescu, bibliotecarã, cea care gãzduieste acest club la Casa de Culturã din Petrila.
Copiii prind repede si toatã lumea este uimitã de performantele lor, asa cã, de la programare, la roboti, pentru micutii din Petrila este un pas mic „Sunt nativi digitali si ceea ce am fãcut pânã acum în cadrul proiectului Code Kids este foarte prietenos cu copiii. Se iau de la început si lor le place. Lucrãm pe o platformã si acest club este unul închis, însã, asteptãm sã ne extindem mai ales acum pe perioada verii”, a mai spus Oana Bãlãnescu.
Nora a învãtat ce trebuie sã scrie în program ca personajul sãu, o albinutã, sã culeagã miere, sã mãnânce floarea ce îi dã putere, sau sã evite florile otrãvitoare si ca ea pot fi toti copiii pasionati de computere. Este interesant sã afle si cum ajung ei sã mânuiascã personajele, iar pe timpul verii sunt cu totii asteptati la Casa de Culturã din Petrila.
Diana Mitrache