Numãrul viperelor nu este mai mare fatã de anii trecuti spun salvatorii montani. Încãlzirea vremii le face sã caute si potecile turistice, iar sansele de a le întâlni în drumetii sunt mai mari.
Salvamontistii din Valea Jiului au fãcut inspectii pe traseele montane frecventate de turisti, pentru a stabili dacã sunt anumite zone cu risc în masivele Vâlcan, Retezat ori Parâng. Verificãrile au fost demarate dupã ce turistii au semnalat prezenta viperelor si pe potecile de drumetie. Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania si seful Salvamont Lupeni, George Resiga, spune cã nu sunt probleme mai mari decât în anii trecuti.
”Din punctul nostru de vedere nu sunt probleme mai mari fatã de anii trecuti, nu putem vorbi de o înmultire a viperelor. Acum sunt în perioada de împerechere si si-au facut prezenta pe cãrãri, s-au fãcut vizibile din cauza timpului scurt de împerechere, pentru cã primãvara a fost târzie si dintr-o datã vremea s-a încãlzit brusc. Duminicã am fost în zona Straja cãtre Gorj, pentru cã în acea zonã sunt cele mai multe vipere din creasta Vâlcanului, si n-am vãzut una. A fost si cald si putinã miscare în zonã, în afarã de mine, dar nu am întâlnit nici una”, a precizat vicepresedintele ANSM, George Resiga. În cele mai multe cazuri viperele se retrag din calea omului spun salvatorii montani, astfel cã riscul unui atac este mic. ”La cea mai mica vibratie dispar de pe cãrãre sau zonele unde simt omul. Turistii care îsi culeg informatii înainte de a pleca pe trasee, nu mai sunt ca altãdatã. Primesc toate sfaturile de la noi, de la baza Salvamont. Multi au în trusele individuale si pompite de vid cu care sã intervinã în caz de accident pânã primesc ajutor calificat”, mai explicã Resiga. La finele lunii iunie a.c., un lot de ser antiviperin a fost pus la dispozitia spitalelor din tarã în cazul unor urgente.
Maximilian Gânju