Consiliul Judetean Hunedoara cautã încã solutii pentru ca activitatea serviciului judetean de ocrotire a animalelor fãrã stãpân sã poatã functiona în continuare.
Curtea de Conturi a constatat cã institutia judeteanã a finantat, ilegal, aceastã asociatie, astfel cã acum se cautã solutii. Primãriile nu pot suporta întreaga activitate  financiarã a asociatiei, asa cum a recomandat Curtea de Conturi.
“La animalele fãrã stãpân trebuie sã gãsim o solutie în care sã existe un operator si solutia legalã pe care o cãutãm, împreunã cu Curtea de Conturi este sã vedem posibilitatea de a ne asocia sau de a colabora în asa fel încât banii pe care i-am bugetat pentru aceastã activitate sã fie în folosul acestui nou operator pentru rezolvarea  problemei animalelor fãrã stãpân”,  a declarat Mircea Bobora, presedintele CJH.
Un control al Curtii de Conturi i-a determinat pe oficialii judeteni sã “rupã” pactul cu Asociatia pentru Ocrotirea Animalelor fãrã Stãpân. Urmare a misiunii de audit financiar realizatã în anul 2018 de auditori publici externi ai Camerei de Conturi Hunedoara, prin (…) Decizia nr. 21/2018 a Camerei de Conturi Hunedoara  referitoare la functionarea ADI – Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân au fost  dispuse mai multe mãsuri de conformare.
În ceea ce priveste  activitatea centrului care se ocupã de câinii maidanezi, prejudiciul este de 4.416.000 lei, potrivit raportului Curtii de Conturi. La nivelul anului 2012 a fost înfiintatã Asociatia pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân, la acel moment fiind consideratã ca fiind o problemã de interes general pentru toate comunitãtile din judetul Hunedoara, problemã care putea fi rezolvatã numai în comun de cãtre UAT-urile asociate, si nu în mod individual. Astfel, la acel moment, Consiliul Judetean Hunedoara a decis sã se implice în rezolvarea acestei probleme si, sub coordonarea sa, unitãti administrative  teritoriale din judet si-au exprimat vointa de asociere si de contributie comunã la realizarea si finantarea activitãtilor si serviciilor publice de gestionare a câinilor fãrã stãpân.
Cosmin BACIU