Din capete de tevi folosite la sistemul de alimentare cu apã din Valea Jiului, angajatii de la ape au creat tomberoane într-o zonã extrem de frecventatã de cei ce vin la grãtare, pe albia Jietului.
Ideea le-a venit în momentul în care au constatat cã, în grãtarele ce retin aluviunile, gãsesc tot mai des PET-uri si resturi de la picnic, iar cosurile mari, amplasate de administratia localã, sunt mai mereu goale.
Noile recipiente au si pungi de plastic si tot angajatii de la Ape, care fac acest traseu zilnic, le vor prelua în momentul în care sunt pline cu deseurile lãsate de turisti.
„Este o obisnuintã a Apa Serv ca sã facem un program de ecologizare a cursului râurilor de apã, care, pentru noi, reprezintã materia primã pentru producerea apei potabile. Am început pe Jiet, cã am constatat cã, odatã cu deschiderea sezonului estival aici, pe lângã containerele amplasate în zonele în care lumea se opreste sã fotografieze, sunt foarte multe gunoaie. Am zis sã aducem un plus, iar asa am amplasat niste cosuri de gunoi si, pe o portiune de 1 km, ecologizãm albia râului, de resturile lãsate în urma trecerii turistilor. Asta, pentru cã la fiecare viiturã, dupã ploile torentiale, nici nu vã spun ce gãsim la noi în captarea de apã”, a spus Cristian Ionicã, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Aceasta nu este decât o primã actiune, dar, în perioada urmãtoare, împreunã cu cei care gestioneazã sistemul hidrotehnic al Vãii Jiului, cei de la Apa Serv vor face si alte actiuni de acest fel. Toate, pentru a elimina efectul lãsat în urmã de cei ce ajung prin munte.
„Actiunea de astãzi este prima actiune pe care o facem, aici pe Jiet. În perioada urmãtoare, împreunã cu cei de la Apele Române, pregãtim o actiune pe Taia, care va fi fãcutã si pe partea de Sasa, Izvoru. Acolo se întâmplã un alt fenomen, pentru cã nu gãsim resturi de mâncare sau gunoaie, ci va începe sezonul de cules al afinelor si deja suntem obisnuiti ca resturile rãmase de la curãtarea crengilor sã ajungã chiar în priza noastrã. Totul îl regãsim în filtre, în deznisipator, lucru care nu e normal”, a mai spus Cristian Ionicã.
Si, nu doar cã au pus noi cosuri de gunoi, dar angajatii de la ape au luat la pas Jietul si au scos din albia apei toate plasticele lãsate în urmã de turistii care s-au desfãtat de frumusetea naturii, dar au uitat de bunele maniere.
„Am vrut sã fim un exemplu noi, pentru cã toti rãspundem de calitatea acestui serviciu. Sunt mai multi angajati, dar sunt cei care nu sunt direct implicati în activitatea de productie si tratare a apei si, odatã cu aceastã actiune, vãd si ei ce se întâmplã la statie, în momentul în care toate mizeriile ajung în priza noastrã”, a conchis managerul Apa Serv.
Apa serv nu este la prima actiune de acest fel, pentru cã, periodic, uneori chiar zilnic, cei ce verificã prizele de apã, scot zilnic mizerii din grãtarele ce opresc aluviunile. Pe aceastã cale, mai fac încã un apel pentru cei care merg la picnic sã nu îsi uite în zonã sticlele, pungile ori farfuriile din plastic folosite.
Diana Mitrache