De 3 zile trebuia sã ducem gunoiul selectiv la ghenã, dar nimeni nu o face. În Valea Jiului selectarea deseurilor se face la un indice de sub 1%, iar asta implicã si  costuri ce vor creste obligatoriu pretul gunoiului menajer.
Recent, o declaratie a administratorului public al judetului Costel Avram, atrãgea atentia cã, din cel 10 lei pe care îi plãteste fiecare locuitor al Vãii Jiului pe lunã la gunoi, doar 3,6 lei pleacã la SuperCom. Cei din primãrii, însã, îl contrazic. „În zona 4, Valea Jiului, e licitat pe tonã si este 88 de lei fãrã TVA, pe tonã. Fundamentarea pretului de 10 lei pe persoanã tine cont de ridicarea gunoiului, transportul lui, transportul la rampã, taxa pe economia circularã, 30 de lei pe tonã. E o taxã care se plãteste pentru mediu. Toate, inclusiv înlocuirea pubelelor degradate, au dus la cei 10 lei pe persoanã. Nu e 3,5 lei. Cu atât rãmâne SuperCom, pentru cã si ei, la rândul lor, plãtesc taxe de depozitare la deponeul de la Bârcea, dar nu doar 3,5 lei ”, a spus Ciprian Preda, director DADPP Petrosani.
Totul este în functie de cât gunoi facem lunar, iar cei de la SuperCom spuneau, încã de la începutul acestui an, cã facem prea putin gunoi. Ideea este, însã, cã e prea mult si cã nu îl selectãm, desi, de la 1 iulie asta trebuia sã facem. Cum stãm mai exact, ne explicã acum Costel Avram. „Obligativitatea existã de la 1 ianuarie, ca tona de deseuri dusã pe groapa de la Bârcea sã fie cu 30 de lei, din 1 ianuarie 2020, cu 80 de lei si din 2021, cu 120 de lei mai mult. Asta aratã cã existã obligatia si a primãriilor sã ducã gunoi mai putin la deponeu, ca sã plãteascã mai putin. Din pãcate, colectarea selectivã nu merge cum ne-am dorit noi, nu este pe cele 4 fractii, din cauzã cã UAT-urile nu au pus în aplicare Ordonanta 74, iar mai apoi sã dea hotãrâri de consiliu”, a precizat Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.

Nu colectãm selectiv nici noi, nu sunt pubele, nu avem educatia  necesarã si nici cei care adunã deseurile nu au masinile care sã încarce deseurile selectiv. Si toate concurã la cresterea sumelor ce le plãtim.
„Am putea atinge indicatorii de 20 % pe colectarea selectivã pe cele 4 fractii, pânã la finele anului, dacã Ordonanta 74 va fi aplicatã. Media pe judet, la ora aceasta, este 1,45%, iar pe Valea Jiului este 0,75%. Este foarte greu sã atingem indicatorii”, a mai  explicat administratorul judetului.
Primarii din Valea Jiului nu au agreat cresterea pretului la gunoi. Nu dau însã, nici acele hotãrâri de consiliu încã si nici nu fac posibilã colectarea selectivã, iar toate acestea vor genera scumpiri usturãtoare. De altfel, directivele europene cer sã colectãm selectiv deseurile ce se pot recicla, iar gunoiul pe care îl ducem la deponeu sã fie cât mai putin.
Diana Mitrache