Masivul Godeanu cu Vârful Gugu, în jurul cãruia s-au tesut nenumãrate legende, are nevoie de voluntari, iubitori ai muntelui care sã refacã marcajele ce-i ghideazã pe turisti.
Actiunea derulatã de Serviciul de Voluntariat Montan, Salvamont Hunedoara si Parcul National Retezat va avea loc pe parcursul a douã zile, respectiv 27 si 28 iulie a.c.
”Alãturã-te actiunii de vopsire în premierã a marcajului cruce rosie care va atinge si Vârful Gugu! Actiunea de remarcare are loc în cadrul Parcului National Retezat. Te asteptãm alãturi de noi sã punem muntele sacru al dacilor pe harta traseelor montane marcate din România! Vom petrece cele 2 nopti la cort pe malul Lacului Gura Apelor sau în Refugiul Gugu de sub Vârfu Branu”, este apelul celor de la Serviciul de Voluntariat Montan. Actiunea de începe de la Barajul Gura Apelor si pânã la refugiul Gugu, iar voluntarii vor ajuta la refacerea marcajelor si îndesirea lor pe anumite portiuni. În plus, de la refugiu si în sectorul Vârful Gugu – Saua Mâtului marcajul este inexistent, astfel cã se va face marcarea propriu-zisã a unei sectiuni de traseu montan nou, si anume cea mai interesantã parte din traseul ce va „ghida” iubitorii de munte cãtre vârful sacru al dacilor, mai spus organizatorii actiunii. Doritorii se pot înscrie pe pagina Serviciului de Voluntariat Montan.
Muntele Gugu – sãlasul lui Zamolxe
Numerosi turisti viziteazã anual muntele învãluit în legende, despre care se spune cã la anumite ore din zi dispare privirii. Una dintre povestile fascinante ale muntelui Gugu spune cã aici si-ar fi avut sãlasul Zamolxe si din acest motiv muntele era considerat un loc sfânt de cãtre daci, iar locuitorilor de la baza muntelui li se mai spune si “gugulani”, fiind renumiti pentru longevitatea lor. Acestia pun totul pe seama zonei în care locuiesc si a încãrcãrii energetice mari. Pentru a ajunge pe vârful Gugu, trebuie sã te pregãtesti pentru o zi întreagã de mers. Vârful Gugu este cel mai înalt din Godeanu (2.291 m).
Maximilian Gânju