Cel putin 70 de motociclisti din mai multe orase au venit duminicã la prânz la Petrosani, ca sã promoveze un trafic lipsit de incidente.
Numai anul acesta au fost 400 de accidente în care au fost implicati motociclistii si, cu acest prilej, tinerii, pasionati de motociclete au cerut îngãduintã. Au adus cu ei pliante cu un decalog al soferilor si motociclistilor, prin care, fiecare dintre cei implicati în trafic, sunt rugati sã tinã cont de ceilalti. Organizatorii vorbesc despre o manifestare din care, dincolo de adrenalinã, trebuie sã vadã cum stau mai exact lucrurile în trafic.
„Ne-am strâns cam 70 de motociclisti. Am mai fãcut asta si facem în fiecare an, deoarece vrem sã fim vãzuti în trafic si noi, la rândul nostru, sã vedem soferii în trafic si sã nu mai fie atât de multe accidente. Chiar recent, eu am fost implicat  într-o asa-zisã sicanare: un domn, care nu s-a uitat în oglinda retrovizoare si pânã la urmã am trecut cu bine. Si noi ar  trebui sã fim foarte atenti, la fel si soferii, care sã se uite de mai multe ori în oglindã. Noi, unii dintre noi, suntem rebeli, dar constientizarea în trafic este importantã.  Ne mai domolim noi cu viteza, ei  sã fie mai atenti si sã nu mai fie accidente, cã numai anul acesta sunt cam 400 de accidente”, a spus Gheorghe Daniel Furca,  organizatorul evenimentului de la Petrosani.
Si fiecare motociclist are  propriile lui pãtanii, dar printre organizatori am gãsit chiar si fete, curajoase. „Este complicat sã fii motociclistã, dar foarte  frumos. Este putin periculos, cã soferii nu sunt foarte atenti. 90% dintre accidente se produc din cauzã cã soferii nu sunt atenti când vireazã la stânga.Prin aceastã campanie, am încercat  sã facem cât de multi soferi sã constientizeze cã existãm cu totii în trafic. (…) Eu, chiar anul trecut am avut un accident într-un sens girator, unde am scãpat putin motorul, cã era ud pe jos si avut un pieton care s-a gândit sã traverseze neregulamentar si m-am ales cu julituri”, a spus o motociclistã.
Pe motor, alãturi de motociclisti, a ajuns si Tiberiu Iacob Ridzi, cel care a vrut sã ia parte la aceastã campanie de constientizare în trafic si chiar sã vadã cum e de pe saua unui motor traficul.
„E o actiune de constientizare a participantilor la trafic. Constientizãm cã existã si motociclete si motociclisti si cei  care conduc masini ar trebui sã fie mai atenti, cã ei sunt pe douã roti, ceilalti pe 4 roti. Dar si motociclistii trebuie sã fie mai atenti, asa încât sã evite pericolele. Dar scopul este sã se respecte unii pe altii”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
În trafic, toatã lumea se grãbeste si de ambele pãrti sunt oameni care constientizeazã pericolele. Tocmai de aceea, concluzia a fost datã de unul dintre motociclistii veniti la aceastã manifestare: „Sã fim foarte atenti al manevrele pe care le fac soferii, iar soferii sã se asigure foarte bine în oglinzi, pentru cã un motociclist nu are vizibilitatea unei masini în trafic si sã ne respectãm reciproc”, a spus acesta.
Diana Mitrache