Numai nivelul Jiului, în zona Defileului a crescut, la începutul acestei sãptãmâni cu 15 cm, din cauza ploilor torentiale si tot ce se scurge de pe versanti ajunge în sistemul de canalizare al oraselor din Valea Jiului.
Nu vom mai plãti sume uriase la apa meteoricã, asa cum s-a întâmplat anul trecut, când a fost un real scandal pe acest subiect, iar cei de la Apa Serv au stabilit cât va fi maximul, indiferent cât de mult plouã. Totul este calculat în functie de capacitatea pe care o are sistemul actual de transport al apei  pluviale, care nu este acelasi cu cel de canalizare.
„În urma unei analize si a unui studiu fãcut anul trecut, am ajuns la o valoare maximã ce poate fi transportatã de sistemul de canalizare, atât cea pluvialã, cât si cea  menajerã, pentru cã cele douã se intersecteazã. Indiferent de câte ploi au fost, populatia va plãti 0,9 mc pe apartament de apã meteoricã, sau pe gospodãrie, iar agentii economici nu mai mult de 5 l /mp/zi. E o formulã în care singura variabilã e cantitatea de apã meteo, care, indiferent cât  plouã, e 5 l/mp/zi”, a spus Cristian Ionicã, manager generaL SC Apa Serv Valea Jiului.
Anul 2019, pânã acum, a fost unul extrem de bogat în precipitatii si statisticile aratã cifre uriase de apã ce a fost transportatã prin reteaua de canalizare, ca mai apoi, dupã ce a ajuns în statia de epurare de la Dãnutoni, sã fie tratatã si abia apoi vãrsatã în emisar ca apã curatã. „În luna mai am avut 155 l/mp. În luna aprilie precipitatiile au fost de 83 l/mp, în martie 42 l/mp. Toate cantitãtile sunt de la ANMH. Sunt cantitãtile lunare de precipitatii, dar noi le primim pe zile”, mai spune Ionicã, managerul general al SC Apa Serv.
Anul trecut, dupã scandalul generat de sumele uriase pe care le-au avut de plãtit agentii economici, într-o perioadã cu inundatii puternice, s-a discutat si despre scutirea de la platã pentru apa de ploaie.
Apa meteoricã a fost eliminatã prin hotãrâri de consiliu local, prin anul 2016, în orase precum Craiova, Constanta, Ploiesti si alte localitãti importante ale tãrii. Mii le lei au ajuns la operatorul Apa Serv din Valea Jiului, anual, doar pentru cã ploua si pe facturã apare lunar taxa pe apa meteoricã, sau pe apa de ploaie cum o numesc generic consumatorii.
Taxa este stabilitã la nivel local, cu o formulã în care este luatã în calcul cantitatea de apã care cade pe acoperis si este preluatã de retelele de canalizare, înmultitã cu un anumit coeficient raportat la suprafata terenului sau a locuintei si cu tariful pentru canalizare. În Valea Jiului, însã, s-a stabilit cã nu se va taxa mai mult de 5 l/mp.
Diana Mitrache