Pretul pe care îl achitãm pentru colectarea gunoiului a strârnit si strârneste în continuare divergente. Mai ales acum, când cei de la firma de salubrizare a Vãii Jiului cer majorarea tarifelor.
Însã, declaratia uluitoare potrivit cãreia doar o treime din ce plãteste populatia, ajunge la Supercom a fost fãcutã de administratorul public al judetului Hunedoara, care, în cadrul unei conferinte de presã a explicat clar cum stau lucrurile.
„Aici, în Valea Jiului, situatia este mai aparte, în sensul cã primãriile încaseazã de la populatie taxa de 10 lei si plãtesc undeva la 3,6 lei la operator. Cert este cã redeventa nu a fost trecutã în contract, iar ea trebuie plãtitã de cãtre cei care încaseazã taxa. A fost o scãpare anul trecut, când a fost licitatia, iar zona IV, respectiv Valea Jiului, are o redeventã anualã de 3,9 milioane de lei si noi, Consiliul Judetean Hunedoara vrem sã micsorãm redeventa în tot judetul”, a spus Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Pretul este si acum discutat si rediscutat, iar primarii spun cã diferenta ar consta în costul transportului si depozitarea deseurilor. Totusi, periodic, cei de la Supercom, dar si reprezentantii ADI Deseuri, cer majorarea tarifelor. Pentru niste calcule fãcute gresit, pe numãrul de locuitori, dar si pentru cã legea le permite sã facã asta, ori cã nu colectãm selectiv si nu îndeplinim indicatorii.
„Dacã pretul va creste, conform Ordonantei 74, care este legat si ei sunt îndriguiti sã adune selectiv si indicatorul de selectare ar ajunge la 20%. Acum e de doar 3% – 4 %, la jumãtate de an, dar sper cã pânã la finele anului sã colectãm selectiv si sã ne apropiem de indicatorii ceruti”, a mai adãugat Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Preturile la colectarea gunoiului ar putea sã creascã, însã, acum totul este la mâna primarilor, care au încheiat contractele si care, spun cei de la judet, încã plãtesc mai putin decât încaseazã. Asta si pentru cã procentul de încasare al taxei pe gunoi nu trece de 60%.
Diana Mitrache