Un grup de oameni de litere, profesori si scriitori contemporani, coordonati de Marian Boboc, bibliotecar la Biblioteca municipalã din Petrosani, au marcat, în felul lor, cei 100 de ani de când I.D Sîrbu s-a nãscut.
Un colaj cu cãrtile lui Sîrbu a fost expus la bibliotecã, iar cu acest prilej, aici a avut loc si o manifestare culturalã, una care sã marcheze cumva si în lumea cãrtilor acesti 100 de ani.
„I-am spus „Dascãli, scriitori, cititori, la centenarul lui I.D Sîrbu”, manifesãrii noastre, deoarece ideea a apartinut si catedrei de literaturã românã de la Colegiul Hermes si Cenaclului Boema, care aici prezintã douã comunicãri. Eu si profesorul ion Highidus, iar noi i-am zis „Vorbiri si scrieri de spre scriitorul petrilean”, la o manifestare colocvialã, I.D Sîrbu fiind un tip colocvial”, a pus Marian Boboc, bibliotecar.
Toti cei care s-au gândit la Sîrbu au zis cã nu ar fi rãu sã îi ia urma pasilor sãi, la propriu si vor face un mars prin oras, prin clocurile prin care acesta a trecut. Este, în acest fel, un mod de a-i cãlca pe urmele pasilor sãi.
„Ne vom plimba prin fata clãdirilor prin care, la ceas de searã, încã se mai vede umbra lui I.D Sîrbu. Acestea sunt: la fostele Ateliere Centrale din Petrosani, unde am înteles cã Sîrbu a lucrat o varã, sau câteva luni. Acolo nu mai sunt clãdiri, nu numai umbra lui Sîrbu, ci chiar a locului. O altã clãdire este blocul de pe strada Contructorul, unde a stat la sora sa Irina Sîrbu si la Scoala Sportivã, pe vremuri liceul de bãieti, unde si-a fãcut studiile liceale. Un alt loc este Cartierul Dimitrov”, a mai adãugat Marian boboc, care ne-a si pus în temã cu plãcutele ce sunt pe fiecare dintre aceste clãdiri, gratie celor de la sindicatele miniere, care au gãsit de cuviintã sã marcheze astfel trecerea lui I.D Sîrbu prin Petrosani, cu ajutorul unor plãcute comemorative. I.D Sîrbu ne este nouã cunoscut mai ales gratie „Povestirilor petrilene”, casa memorialã fiind acum în grija lui Ion Barbu, dar cândva ea a fost salvatã la Petrila de Petre Brait, fost presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului.
„Se împlinesc, zilele acestea, o sutã de ani de la nasterea unui om greu încercat de Istorie, care si-a pãstrat, ca nimeni altul, demnitatea (capul la locul lui si mintea limpede), într-o vreme în care confratii au dat-o pe nimic, s-au târât, nevolnici si lasi, încovoiati de propriile scãderi omenesti mai mult chiar decât de apãsarea vremurilor. (…) Cãutati-i cãrtile, dragii mei, si veti trãi revelatia întâlnirii cu un mare spirit. Ion Desideriu Sîrbu – fiu de miner, nãscut în „colonia“ Petrila, cum îi plãcea sã spunã, la 28 iunie 1919, acum o sutã de ani!, este îndemnul filozofului Mihai Sora, o voce încã puternicã a zilelor noastre, un om ce l-a cunoscut cândva pe ID Sîrbu.
Diana Mitrache