Complexul Energetic Hunedoara va fi curãtat de datorii. O bunã parte din datoriile pe care societatea energetic le are la bugetul de stat vor fi sterse în urma amnistiei fiscal. Procedura se va aplica si firmelor cu capital privat.
Mai precis, Finantele au prezentat douã moduri în care companiile si contribuabilii îsi pot diminua datoriile la stat. Primul este de „restructurare a obligatiilor bugetare restante”, o mãsurã care se va aplica datoriilor mai mari de 1 milion de lei si prin care datornicii vor putea sterge pânã la 50% din suma datoratã. Cel de-al doilea vizeazã stergerea accesoriilor, precum dobânzi sau penalitãti, si se va aplica datoriilor mai mici de 1 milion de lei.
„Trebuie clarificat cã nu discutãm despre o amnistie fiscalã. Discutãm despre o restructurare financiarã […]. Ideea a pornit de la companiile de stat, pentru care ar fi singura solutie de salvare. Este o sansã pe care încercãm sã o dãm companiilor de stat cu probleme, dar în acelasi timp este corect sã aplicãm acelasi regim si companiilor private.
Este vorba despre un cadru legislativ care propune un plafon de 1 milion de lei împãrtit între persoane fizice si persoane juridice. Actul normativ se referã la mãsuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de 1 milion de lei, bazatã pe un plan de restructurare, test al creditorului privat prudent, platã esalonatã si supraveghere fiscalã din partea ANAF pe durata acestei înlesniri”, a afirmat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
Societãtile care au datorii mai mari de un milion de lei vor beneficia de o restructurae a obligatiilor bugetare restante. În primul scenariu este vorba despre o serie de mãsuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazatã pe un plan de restructurare, platã esalonatã si supraveghere fiscalã pe perioada înlesnirii.
De aceastã mãsurã pot beneficia 31 de companii de stat, cu datorii totale de 1,73 miliarde de lei, 28 de companii cu capital mix (stat plus privat), cu datorii de 917 milioane lei, peste 2.600 de companii private, cu datorii de 21,5 miliarde de lei, dar si 30 de institutii publice cu datorii de aproape 130 milioane de lei.
Potrivit ministrului, scopul acestei mãsuri este revitalizarea si evitarea deschiderii procedurii de insolventã a contribuabililor care au acumulat datorii bugetare în decursul timpului si nu au avut posibilitatea sã le achite, sustin finantele.
Mãsurile de restructurare a obligatiilor bugetare care pot fi propuse prin planul de restructurare sunt: înlesniri la plata obligatiilor bugetare; conversia în actiuni a obligatiilor bugetare, în conditiile reglementate la art. 264 din Codul de procedurã fiscalã; stingerea obligatiilor bugetare prin darea în platã a unor active ale debitorului, potrivit procedurii reglementate la art. 263 din Codul de procedurã fiscalã; anularea unor obligatii bugetare principale în proportie de 30%, 40% sau 50%, dupã caz, din totalul acestora si care nu poate avea ca obiect obligatii bugetare principale si accesorii reprezentând ajutor de stat de recuperat.
În ceea ce priveste plata obligatiilor bugetare restante, acestea se vor realiza cu îndeplinirea urmãtoarelor conditii: în primul an al înlesnirii debitorul trebuie sã achite obligatiile bugetare cu termene de platã în anul 2019; în al doilea an al înlesnirii la platã, debitorul trebuie sã achite cel putin 10% din cuantumul obligatiilor bugetare care fac obiectul înlesnirii la platã; din al treilea an si pânã la finalizarea înlesnirii la platã, debitorul trebuie sã achite restul obligatiilor bugetare care fac obiectul înlesnirii la platã, proportional cu anii pentru care a fost acordatã înlesnirea la platã; plata, în douã rate egale, pânã la datele de 30 noiembrie 2019 si 30 iunie 2020 a 15% din cuantumul obligatiilor bugetare care fac obiectul înlesnirii la platã dacã debitorii au inclusã în planul de restructurare si mãsura de anulare a 40% din totalul obligatiilor bugetare principale; plata pânã la data de 30 noiembrie 2019 a 15% din cuantumul obligatiilor bugetare care fac obiectul înlesnirii la platã dacã debitorii au inclusã în planul de restructurare si mãsura de anulare a 50% din totalul obligatiilor bugetare principale.
Prin facilitãtile fiscale propuse se urmãreste: îmbunãtãtirea recuperãrii creantelor statului de la debitorii aflati în dificultate financiarã generatã de disfunctionalitãti structurale, recuperarea obligatiilor bugetare restante, îmbunãtãtirea mediului de afaceri prin evitarea declansãrii falimentului si salvarea companiilor aflate în dificultate financiarã generatã de disfunctionalitãti structurale. Aceste facilitãti fiscale vizeazã toate persoanele, de drept public sãu privat, care înregistreazã obligatii bugetare restante la 31 decembrie 2018, implicit si întreprinderile mici si mijlocii, ceea ce conduce la un impact pozitiv asupra acestor categorii de întreprinderi.
La 31 decembrie 2018, situatiile financiare ale Complexului Energetic Hunedoara prezintã o pierdere curentã în sumã de 1.245.491.004 lei (31 decembrie 2017: 771.525.884 lei), pierdere raportatã în sumã de 4.230.981.975 lei (la 31 decembrie 2017: 3.459.617.369 lei), obligatii curente ce depãsesc activele curente cu suma de 4.870.960.069 lei (31 decembrie 2017: 3.704.238.246 lei), iar rata lichiditãtii curente cu 0,024 (31 decembrie 2017: 0,032).
Cosmin BACIU