Sume uriase plãtesc administratiile publice locale, din banii tuturor, pentru  indemnizatiile celor cu probleme de sãnãtate si diverse grade de handicap.  Sunt oameni care, în baza unui act medical, dovedesc cã nu pot munci, ori au nevoie de sprijin si atunci si ei si însotitorii lor primesc bani de la buget. Numai la Petrosani suma pare una extrem de mare.
„La Petrosani sunt peste 450 de astfel de indemnizatii, de însotitori ai persoanelor cu handicap. Vã dau o sumã: anual, ne costã unde în jur de 120 de miliarde de lei vechi”, a precizat Tiberiu iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Guvernul României a aprobat bugetul de stat  pentru anul 2019, trecând în dreptul persoanelor cu dizabilitãti o singurã cifrã: zero. Cheltuielile prin care statul ar trebui sã le asigure indemnizatiile lunare si salariile asistentilor personali au fost mutate în sarcina autoritãtilor locale. Pânã acum, 90% din costuri erau suportate de la centru. Primarul spune cã acum nu are niciun control, doar obligatia de a plãti.
„Noi nu avem niciun  control ca autoritate publicã localã asupra numãrului acestor indemnizatii. Existã o comisie la nivel judetean care aprobã, iar primãriile nu au niciun reprezentant în acele comisii si, ca urmare, noi nu putem sã intervenim cu nimic si, de la lunã la lunã, creste numãrul acestor persoane care intrã în platã”, a mai adãugat  primarul.
Cu aproape 40% s-au redus veniturile  la primãria din Petrosani, iar cu toate astea municipiul din Valea  Jiului este în top în ce priveste reducerea  cheltuielilor. Asta a însemnat cã s-au tãiat bani de investitii, dar existã riscul sã nu poatã fi plãtiti însotitorii, ori persoanele cu handicap.  Primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune cã a prezentat aceastã situatie la o întâlnire la care a fost cu premierul Viorica Dãncilã si cã acum îsi pune sperante în  rectificarea din varã.
Diana Mitrache