Nedeia din statiunea montanã Straja ajunge la o nouã editie. De aproape jumãtate de secol, în munte are loc, în data de 24 iunie, Nedeia Sânzienelor, eveniment, organizat de Primãria si Consiliul Local al Municipiului Lupeni în colaborare cu Comexim R Lupeni.  ajuns la editia cu numãrul 48, va aduce în Straja tineri cãlãreti.


Organizatorii au pregãtit pentru aceastã nedeie, pe lângã slujba religioasã specialã de la Schitul Straja, un program folcloric sustinut de Ansamblul ”Jienii Petrosaniului” cãrora li se va alãtura si apreciatul solist Puiu Codreanu.
”Obiceiurile bãstinasilor din zonele rurale ale orasului nostru si ale Vãii Jiului, care au trecut bariera timpului datoritã frumoaselor traditii ale nedeilor populare, fac parte din zestrea culturalã a comunitãtii noastre si de fiecare datã când avem ocazia sã ne bucurãm de ele si sã le prezentãm oaspetilor care vin la Straja, o facem cu o deosebitã bucurie. La fel vom sãrbãtori si în acest an Nedeia Sânzienelor, tot la Straja, acolo unde îi invitãm alãturi de noi pe toti cei care vor sã participe la una din cele mai frumoase nedei ale oamenilor de pe aceste meleaguri”, spune Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Autoritãtile locale din municipiul Lupeni au decis ca, pe 24 iunie 2019, accesul în statiune cu telegondola sã fie gratuit, astfel încât sã încurajeze cât mai multe persoane sã urce la munte.  Atractia sãrbãtorii o reprezintã  concursul de cai, în cadrul cãruia cãlãretii trebuie sã poarte, în mod obligatoriu, straie populare românesti autentice, specifice zonei din care provine. Conform unei traditii de sute de ani, flãcãii din cãtunele de munte, proprietari de turme de oi, se întrec pe un traseu greoi, în munti, cãlare pe cei mai de seamã armãsari, marea lor majoritate fãcând fatã cu brio provocãrilor impuse de traseu.
Cosmin BACIU