A fost declarat mort, desi trãieste si a împlinit acum o lunã 64 de ani. Este povestea incredibilã a unui bãrbat din Aninoasa, care s-a dus sã-si facã buletin si a aflat cã e mort. Omul a lucrat mai multe luni ca cioban si când s-a întors acasã toatã familia lui s-a panicat, deoarece rudele au aflat în iarnã cã omul e mort.

Totul a început în data de 17 februarie, când si el si un alt cioban, au plecat de la stâna din Arad. Atunci, pe un ger cumplit, ambii au ajuns la spital, dar unul dintre ei a murit. Omul nostru, însã, era viu.

Rudele nu au avut în februarie bani sã plece dupã el la Arad si asa s-a ajuns la situatia hilarã în care se aflã acum bãtrânul. Omul lucra ca cioban si, odatã cu el a mai plecat de la stâna unde lucra, un alt bãrbat. Se întâmpla în februarie, pe un ger cumplit,iar când a venit la Aninoasa a aflat cã e mort. „Am plecat de la stânã atunci, în 17 februarie si am ajuns la spital, cã am degerat. Acolo a mai fost cu mine un om, tot la grajduri, iar el a murit.

Eu au fost declarat în 18 februarie mort. Când am venit la Aninoasa sã îmi fac buletinul, cã îmi expira acum în septembrie, am aflat cã sunt mort.

Eu nu am avut telefon sã anunt rudele si acum sunt mort. S-au mirat toti când m-au vãzut”, spune cu lacrimi în ochi Alexandru Almãjanu, cel declarat decedat.

Sotia sa a fost prima socatã. Asta dupã Pasti, când omul s-a întremat si a venit acasã la Aninoasa. Pânã atunci a trãit la un azil, cã era bolnav, iar când a apãrut în prag, femeia aproape a lesinat. „Am crezut cã lesin. Am zis ãstia la primãrie mi-au zis sã mã duc sã îl îngrop si el e viu! L-a tinut în congelator.

Trei luni de zile m-am tot gândit cum sã fac sã plec, cã nu aveam bani, sã îl aduc sã îl îngrop.

Nu mai gãseam cuvinte, când l-am gãsit”, spune sotia sa Ana Almãjan.

Primii care au aflat cã omul e mort au fost membrii familiei. Ei, însã,au fost sfãtuiti sã îi doneze organele si asa sã facã bani de înmormântare. „Le-a zis la primãrie sã meargã sã îmi doneze organele si apoi sã facã bani de înmormântare”, adaugã bãrbatul declarat mort.

Omul e mort doar în actele eliberate la Arad, pentru cã angajata primãriei din Aninoasa nu a completat formularul de deces, pentru cã l-a vãzut viu. „Când am vãzut plicul de la Arad si am vãzut despre ce e vorba, m-am oprit, ne-am dat seama cã are un act de deces si el e viu. Nu am înregistrat decesul,pentru cã îl vãzusem cu ochii mei pe stradã la Aninoasa. Mai ales cã venise la noi sã îi facem alt buletin. Noi am trimis datele la Vinga, în Arad si cei de acolo trebuie sã  obtinã o hotãrâre judecãtoreascã sã îi putem face noi actele”, a spus Viorica Baroncia, referent la Biroul de Evidentã a Populatiei Aninoasa.

Omul îsi cautã acum dreptatea, pentru cã dacã e mort, nu poate sã ia pensie si nu are nici un venit. „Acum sunt mort. S-au mirat toti când m-au vãzut.. Sã fie pedepsiti cine mi-a bãgat atâta suferintã în familia mea! Eu vreau sã îmi fac dosar de pensie”, a mai spus Almãjan.

Bãrbatul asteaptã o decizie judecãtoreascã pentru a învia în acte asa încât sã îsi facã actele pentru pensie.

Diana Mitrache