În perioada 6-10 iunie 2019 a avut loc cea de-a 33-a editie a Festivalului International de Muzicã Universitarã organizat în orasul Belfort din regiunea Franche- Comté, Franta.
Festivalul este organizat în fiecare an în perioada Sãrbãtorii Rusaliilor (catolice) si se bucurã an de an de prezenta a numerosi artisti si ansambluri artistice de amatori din diverse tãri si culturi, veniti din lumea întreagã pentru a sustine spectacole si concerte gratuite pentru publicul prezent.
Singura formatie aleasã pentru a reprezenta România la editia din acest an a fost Ansamblul de muzicã traditionalã  “Românasul” al Liceului de Arte “Sigismund Todutã”-Deva, alegerea fiind fãcutã de cãtre doamna profesor muzicolog Ana Fodor de la acelasi liceu, desemnatã de cãtre Primãria Belfort ca responsabil cu selectia formatiilor din tara noastrã pentru fiecare editie a festivalului, începând cu  1 septembrie 1999.
În aceeasi perioadã (septembrie 1999) muzicologul Ana Fodor a venit cu initiativa creãrii acestui ansamblu în cadrul Liceului de Arte, cu scopul pãstrãrii si valorizãrii muzicii traditionale românesti. În primul an de activitate ansamblul a fost condus de profesorul Ciprian Maris, absolvent al modulului  de canto traditional ( la clasa Prof. Dr. Ioan Bocsa de la Academia de Muzicã “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca). Dupã plecarea sa definitivã în SUA, bagheta dirijoralã  i-a revenit profesorului Ovidiu Ioan Demea, care este si în prezent coordonatorul ansamblului. Multumitã lui, formatia a primit denumirea de “Românasul”, a obtinut numeroase premii la diverse competitii, a sustinut în toti acesti ani sute de spectacole în tarã si  strãinãtate: în Franta (Arras, Nancy, Belfort, Strasbourg-Parlamentul European), Belgia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, China.
Membrii ansamblului care în acest an au avut o prestatie strãlucitoare fermecând publicul prin bogãtia muzicii, calitatea interpretãrii, originalitatea costumelor si frumusetea tinutei scenice sunt: prof. Ovidiu Ioan Demea, dirijor (clarinet), prof. Nicolae Herepean (orgã), prof. Cristian Gheorghe Neag (saxofon), prof. Michael Cetean-Fakner (solist vocal), si elevii Teodora-Larisa Petrut, Raluca-Ionela Nicoarã, Mãdãlina-Daniela Gavrilã (soliste vocal), Iulian-Alexandru Marinescu (vioarã), Rãzvan Ruszuly (acordeon), Valentin-Nicolae Dinis (taragot), George-Mihãitã Toma (clarinet), Gabriel Muntean (saxofon), Gabriel-Nicolae Demian (taragot).
“Aflat pentru a patra oarã pe scenele FIMU (precedentele participãri fiind în anii 2004, 2010 si 2014) în aceastã editie împreunã cu 101 grupuri (selectionate dintr-un numãr de 1185 care si-au depus candidatura), însumând în acest an 1.400 de muzicieni din 38 de tãri (Japonia, Egipt, Mexic, Giorgia,  India, Palestina, Australia, Armenia, SUA, Canada,s.a.) care au  concertat între orele  14 – 0.30, pe 21 de scene (15 în aer liber si 6 sãli)  la care publicul are acces gratuit (anul acesta un numãr de 109.150 de melomani pe parcursul celor 5 zile de festival), Ansamblul de muzicã traditionalã “Românasul”  a transmis cu intensã  expresivitate profunzimea fascinantã a sufletului românesc prin exigenta interpretãrii repertoriului inspirat ales – diferit pentru fiecare din cele 3 spectacole (8,9 si 10 iunie), aplaudat si ovationat fiind de un public sensibil si receptiv, cu  bucuria celui care primeste daruri nepretuite” a declarat muzicolog Ana Fodor,  profesor la Liceul de Arte “Sigismund Todutã”-Deva, responsabil si corespondent  pentru România al FIMU.
Prof. Mariana Ontanu-Crãciun