Trãiesc din pomeni, iar bãnutii aruncati la intersectiile de drumuri de cei care mai respectã înmormântãrile traditionale sunt manã cereascã pentru multi sãraci. Sunt „abonatii” înmormântãrilor pentru care pomenile sau colãceii primiti de la rudele celui decedat reprezintã, de multe ori, singura masã.
Sunt tot mai multi sãraci care au ajuns sã trãiascã practic în curtile capelelor. Pentru cei care au pierdut pe cineva drag este o zi tristã, dar pentru sãraci o înmormântare înseamnã încã o zi în care au ce pune pe masã. Elemer este din Vulcan, dar zi de zi vine la Petrosani si trãieste din ce primeste la pomanã. Atât el, cât si cei cinci copii care i-au rãmas acasã. „Ce sã fac, dacã n-am nimicã. Am ajutor social si trãiesc din el cu 6 copii. Acum unul a plecat. Dacã îmi dau ceva am, dacã nu…asta este”, spune bãrbatul. Stie despre obiceiul de a se arunca bani la unele înmormântãri care mai respectã traditia, dar spune cã el nu ia. „Eu nu am luat niciodatã. Dra mai sunt copii, bãrbati femei care strâng bãnutii aruncati”, povesteste Elemer. Cât reuseste sã strângã într-o zi? E greu de cuantificat. Totul tine de câte înmormântãri sunt si cât de darnici mai sunt oamenii, împresurati oricum de nevoi.
Situatia este, pânã la urmã, extrem de tristã si tine mult de gradul de sãrãcie la care a ajuns populatia. Câtiva copii, dar si bãtrâni, „înarmati” cu plãsute au devenit pânã la urmã clienti fideli ai înmormântãrilor si se reped ca ulii pe bãnutii aruncati în intersectii.
Traditia spune cã cel trecut la cele vesnice trebuie sã aibã bani ca sã poatã trece Râul Styx, cel care desparte tãrâmul celor vii de lumea mortilor, legãtura fiind fãcutã printr-o barcã condusã Charon.
Tot mai multi sãraci
Statisticile indicã faptul cã oamenii sunt tot mai sãraci. Sunt multi care trãiesc din venitul minim garantat, din ajutoare sociale, dar sumele sunt atât de mici încât nu au cum sã ajungã pentru o familie. Cristina Mraz, directorul Serviciului de Asistentã Socialã din cadrul Primãriei Municipiului Petrosani, spune cã pentru o persoanã se alocã, în baza reglementãrilor legale, suma de 125 de lei, iar pentru douã persoane suma acordatã este de 225 de lei. Iar la ora actualã primesc ajutor social 238 de persoane. Iar alte 126 de persoane beneficiazã de hranã caldã, la cantina socialã, de unde primesc în fiecare zi câte douã feluri de mâncare si pâine.
Carmen Cosman