Cabanierii din Parâng, obligati sã îsi facã fose septice. Statiunea montanã nu are sistem de canalizare, iar acum, Consiliul Local a impus o serie de reguli, dupã ce a modificat regulamentul pentru Parâng.
Este vorba de douã puncte care prevãd sanctiuni pentru proprietarii de cabane care nu respectã reglementãrile privind deseurile menajere. Astfel, potrivit regulamentului  “persoanele fizice si juridice din zona statiunii turistice Rusu – Parâng, vor fi somate, pentru respectarea protectiei mediului si în legãturã cu deversãrile reziduurilor menajere,  a apelor uzate si fecaloid menajere, ca pânã la data de 01.09.2020 (termen limitã), sã realizeze individual sau în asociere, pe bazã de proiecte, dotarea cu fose septice, ministratii de epurare cu vidanjare, statii de epurare ERU fãrã vidanjare, haznale vidanjabile betonate integral, contracte de vidanjare, contracte de vidanjare, contracte de concesiune pentru suprafetele unde s-a proiectat fosa septicã, ministratia de epurare sau haznaua”.
Potrivit documentului aprobat de consilierii locali, persoanele fizice sau juridice din zona  statiunii turistice Rusu  – Parâng, care au realizat aceste cerinte pentru respectarea protectiei mediului vor depune o documentatie la Compartimentul Protectia Mediului din cadrul Primãriei Petrosani, unde vor primi un aviz.
“Nerealizarea acestor cerinte pânã la data de 01.09.2020  constituie o încãlcare a legilor  în vigoare si a legislatiei locale stabilite de COnsiliul Local al municipiului Petrosani si se va sanctiona, conform  dispozitiilor în vigoare”, mai aratã documentul.
O altã reglementare prevede “somarea persoanelor fizice si juridice care au case de vacantã sau activitate în domeniul turismului în zona Rusu – Parâng, în vederea înlãturãrii deseurilor de orice fel din jurul proprietãtilor în perioada 01.12.2018 – 01.09.2019 (termen limitã). Nerespectarea avertismentului dupã aceastã perioadã poate conduce la procedura de licitatie în vederea curãtãrii si transportului gunoaielor din jurul cabanelor în zona turisticã Rusu – Parâng, cu o societate privatã sau cu mijloace proprii ale Primãriei Petrosani, iar costurile sã fie suportate de toti  concesionarii si proprietarii din zona turisticã”.
Cosmin BACIU