Avem pubele colorate, avem intentia, dar nu reusim sã selectãm deseurile pe care le ducem la ghenã. Lipseste vointa si a populatiei si a operatorilor de la societãtile ce gestioneazã sistemul de colectare al deseurilor, spun cei care le cer acum socotealã. Nu am colectat nici 10 % selectiv gunoaiele  si asta a determinat Consiliul Judetean Hunedoara sã cearã o analizã a raportului de activitate.
„Sistemul nu functioneazã cum ar trebui sã functioneze. Sãptãmâna viitoare facem o analizã inclusiv la indicatori, fiindcã în acest an, numai pentru fractia uscatã, indicatorii aratã cã ar trebui sã colectãm selectiv mãcar 20%. Din pãcate, tot ce am face noi, nu ajungem acolo. Facem analiza  ca sã vedem ce s-a fãcut în primul trimestru, cã am ajuns doar undeva la 2% si mai avem 3 trimestre si e greu de spus cã vom atinge indicii”, a spus Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Mai mult, analiza activitãtii celor douã firme ce colecteazã deseurile în Hunedoara va impune si o  modificare de tarife.
„Acelasi tarif este si la cei din oras si la cei din satele apartinãtoare. Acum, ADI (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã Deseuri)  a dat regulamentul spre  aprobare, cu  diferentierea tarifelor între oamenii de la  oras si cei din satele apartinãtoare. Inclusiv în Valea Jiului se va face diferentierea tarifelor”, a mai spus Costel Avram.
Tarifele si modul în care colecteazã gunoiul firma de salubritate au ridicat, încã de la început, probleme  pentru operatorii de la noi. Nu se face nici gunoi cât s-a prognozat, dar nici nu se selecteazã deseurile, lucru ce  trebuie pus la punct si pentru asta Consiliul Judetean Hunedoara  le-a cerut operatorilor  sã facã o analizã a  activitãtii din primul semestru.
Diana Mitrache